Az elmúlt héten Magyarországot Ausztria felé elhagyva folyamatosan egyre magasabb hegyek között találtam magam. Hihetetlen a természet alkotta zöld színvilág, ami ezekben a hegyekben körül öleli az utazót.

Öbersaxeni alkonyat

Nyugati szomszédaink ki is használják ennek a kellemesen friss, hűvös és csapadékos éghajlatnak az előnyeit, az ablakokban és az erkélyeken, kertekben szebbnél szebb virágok pompáznak, amit már évszázadok óta megcsodál az erre utazó.

Hagyományos öbersaxeni házak

Én most a közvetlen szomszédaink virágos ablakait elhagyva egy kicsit távolabbra jutottam, Svájcba. Az országba belépve azonnal érezhető a változás az utak mentén, a házak körül, a települések házain sokkal kevesebb a virág, több a kecske, és sokkal több az eső.

Szállásunk az egykor önálló községben Öbersaxenben várt bennünk. Az egykor önálló községként a svájci Graubünden kantonban, a Surselva kerületben működő település 2016. január 1-jén egyesült Mundaun településsel. A korábban kettő önkormányzat egyesült és Öbersaxen és Mundaun egy és közös, új önkormányzatot hoztak létre.

Egy kellemes öbersaxeni utcarészlet

A terület adottságaiból adódik, hogy Öbersaxen – Mundaun Svájc egy síterepe, melynek legmagasabb pontja 2310 méter. A festői panorámával rendelkező hegyi település sípályája 1109 méter szintkülönbséggel és 120 km sípályával rendelkezik, melyből 20 km fekete, 40 km piros, 60 km kék. A pályarendszert összesen 16 darab felvonó szolgálja ki, közülük 9 ülőlift, 7 húzólift.

Modern épület várja a kikapcsolódni vágyókat a faluházba

Amíg télen a síelés szerelmesei látogatnak el Öbersaxenbe, addig a nyár a bakancsos turisták paradicsoma. Nem is kellett csalódnunk a nemzetközi vendéglistát illetően, mert a parkolóban pihenő autók utasaikkal érkeztek Dániából, Hollandiából, Németországból, Szlovákiából, Litváninából.

Modern, utcai alkotás helyi anyagokból

Utazásaink során már megtapasztaltuk, hogy bárhova is vessen bennünk a jó sorsunk, magyarokkal mindenhol találkozhatunk. Nem történt ez másképpen Öbersaxenben sem. A panzió üzemeltetője ugyanis nagyszebeni születésű, édesanyja lévén magyar származású, aki gyermekkorát Olaszországban töltötte, de tervei és elképzelései szerint 2025-ben már a nagyszebeni panziójában kíván vendégül látni bennünket. Addig is szorgalmasan tanulta tőlünk a magyar szavakat. Egy dolgot már profi módon tudott és végzett. Mégpedig a vendégeinek a kiszolgálását.

Kellemes szállás, barátságos vendégfogadás

A csodás svájci tájak mellett tehát megismerkedhettünk a nemzetközivé válás még csodásabb élményével ezen a hat napos úton. A fotók segítségével pedig megpróbálok néhány pillanatnyi betekintést nyújtani azokba a látnivalókba, amelyek engem és utastársaimat fogadták Öbersaxenben.