Ezekben a forró, nyári napokban valahogy úgy gondoljuk, hogy a legjobb a vízben vagy a fák hűs lombjainak árnyékában. Nem mindenki juthat el a vizek hűsítő habjaiba, de egy kis bakancsos gyalogtúra, egy kis buszozás és a környezetünkben máris hódolhatunk a hűs lombok közötti felfrissülésnek.

A lombkorona sétányok, amelyek egy másik világba kalauzolják el a látogatóikat, a nyári melegben is várják a túrázókat. A rendszeres természetjáróknak már nem jelentett újdonságot az erdő látványa, a magasba nyúló lombkoronák, az erdő hangjai, és annak illata. Az elmúlt évtizedekben azonban Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a lombkorona sétányok.

Az erdőket rendszeresen látogatóknak is egy újszerű élményt tud nyújtani az a tény, hogy ezeken a sétányokon a fák koronáinak világát testközelből ismerhetik meg. A lomb koronáinak szintjén élő állatok és növények egy kerülhetnek emberi szemmagasságba. A lombkorona sétányokon minél feljebb jutunk a fák lombkoronájának felső szintjei felé, annál inkább kezd körülöttünk megváltozni a világ. A talajszint faóriása egy egészen új arcát mutatja meg a látogatójának. Eddig a szemünk túrázás közben a fák törzseit mustrálta és legfeljebb a lombkoronák szellős, napfényes ágai közt kibukkanó kék eget.

A lombkorona ösvények megjelenésével derékmagasságba kerültek az ágak a madarak fészkei, odúi, menedéket adó zöld levelei, a fa koronája, amely nem csak a fának ad életet, de a környezetében található színes állatvilágnak is, a csúszómászókon át a kis bundásokig, vagy éppen a szépséges tollakkal ékeskedő madaraknak.

A lombkorona sétányokat a családok is előszeretettel látogatják, hiszen a természet változatos világa mellett találkozhatunk a sétányokon még függőhíddal, megpihenhetünk a teraszok árnyas részein. Többségében kilátótoronyba csábítják a túrázót egy pazar panorámáért, vagy éppen kipróbálhatjuk a lejutás leggyorsabb legkülönfélébb módjait, például a gyermeke nagy örömét a csőcsúszdát.

A kellemes kikapcsolódás és pihenés mellett az oktatást és a környezettudatos szemléletformálást is erősíthetjük gyermekeinkben a lombkorona sétány látogatásával.

Baranya megye első lombkorona sétány-tanösvénye a Sás-völgyben található, Hetvehely közelében. A Mecsek fáinak koronái között haladó sétányon az erdőben mintegy 50 méter hosszú távot tehet meg a kiránduló, és a 6 méter magas járószint a terepviszonyoknak megfelelően történő emelkedéseket követve érkezik a talajszintre.

A faszerkezetű lombkorona sétány és –tanösvény 50 méteres szerkezetét a Mecsekből származó, 40 centiméternél is vastagabb tölgyfarönkökből képezték ki. A mecseki fák lombkoronája között kanyargó építményről a látogatók testközelből figyelhetik meg a fákat, madarakat, amint a tavasszal elkezdődött felújítás befejeződik.

A baranyaiak ne szomorodjanak el, mert például Kaszón, Karcagon, Lengyel-Annafürdőn, Makón, vagy éppen Pannonhalmán járva élvezhetjük a lombkorona sétányok nyújtotta kellemes élményt.

Fotó: mecsekerdo.hu