Minden közösségi közlekedési eszközre érvényes klímabérlet bevezetését követeli az LMP a stratégiai energiatartalékok felélése helyett – közölte a párt országos elnökségének tagja vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az egész országra érvényes, havi ötezer forintos klímabérlet azonnali bevezetése érdekében petíciót indított a párt, amelyet a klimaberlet.hu weboldalon lehet támogatni – közölte Hanák Gábor.
    

A politikus úgy vélekedett: a kormányzati nyilatkozatok azt bizonyítják, hogy a kabinet ódzkodik a zöld megoldásoktól és az LMP-nek a klímabérlet bevezetéséről szóló javaslatára sem érkezett érdemi reakció.
    

Az intézkedés zöld fordulatot jelentene, amely révén az ország fenntartható irányba indulhatna el. Ehelyett olyan 20. századi megoldásokban látja a kormány az energiaválság enyhítésének lehetőségét, mint a szénbányászat és a Mátrai Erőmű újraindítása – tette hozzá.
    

Közlése szerint Németországban a lakosság több mint egyharmada vásárolta meg a 9 eurós klímabérletet, ami nagyban kiváltotta az autós közlekedést, vagyis az intézkedés csökkentette a fosszilis energiahordozók használatát.
    

Továbbá szociális hatása is volt, hiszen lehetővé tette, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok is eljussanak nyaralni – mondta Hanák Gábor.

Forrás: mti.hu

Stratégiai tartalékok felélése helyett klímabérletet!címmel tartott sajtótájékoztatót 2022. július 31-én, vasárnap 11 órakor Hanák Gábor, az LMP Országos Elnökségének tagja a Képviselői Irodaház előtt.

Hanák beszédében kihangsúlyozta, hogy:

  • érdemi reakció a klímabérlet kapcsán nem érkezett a kormánytól,
  • a klímabérlet nagy segítség lenne a magyar embereknek,
  • elősegítené a zöld fordulatot.

Nézzék meg élőben a videót: