Az Ős-Dráva Látogatóközpont állattartó majorjának állatállománya négy pávával bővült a közelmúltban. Két szépséges kakas és két tojó az új jövevény. A látogatók körében oly népszerű páva nem őshonos állatfaj Magyarországon, azonban már 2-300 éve jelen van hazánk parkjaiban. Egykor előszeretettel tartották egzotikus különlegességként a pávákat a kastélyok parkjaiban, napjainkra már egyre több helyen megcsodálhatjuk őket.

Az Ős-Dráva Látogatóközpont az Ormánság területén, Szaporca település közelében 2015-ben nyílt meg. A Látogatóközpont a Duna-Dráva Nemzeti Park területe és a Dráva folyó bemutatása mellett hangsúlyt fektet az ormánsági élet, a tradicionális gazdálkodási formák, a hagyományok látogatókkal történő megismertetésére, és a természetvédelmi, gazdálkodási, tájhasználati problémákra való figyelemfelkeltésre.

A látogatóközpont főépületében található a térség természeti és kultúrtörténeti értékeit, hagyományait felvonultató kiállítás. A kiállítás tematikusan mutatja be az ormánsági táj jellegzetes élőhelyeit, valamint azt, hogy az itt élő ember miként hasznosította egykor a természet erőforrásait.

A természeti környezet mellett az ormánsági néprajz bemutatása is fontos szerep kapott. A hagyományokon kívül a művészet is megtalálható itt, hiszen a fogadótér karzatának mellvédjén az ormánsági templomok ihlette festett fakazetták vonják magukra a látogatók tekintetét.

A Látogatóközpont körül kialakított, hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, fűszer- és gyógynövénykert a kiállításon megszerzett ismeretek további bővítésére kínál lehetőséget. A látogatók kikapcsolódását játszótér és tűzrakóhely szolgálja a családoknak, a baráti társaságoknak. A kilátótorony csodás panorámát biztosít a környező területre.

A Látogatóközpont főépületétől kissé távolabb a térségre jellemző régi magyar háziállatokat mutatja be a major. Őshonos szürkemarha, mangalica, kecske, hucul ló, parlagi szamár, hortobágyi racka és cikta juh, valamint több régi magyar tyúkfajta ismerhető meg a majorban.

A Szaporca melletti Ős-Dráva Látogatóközpont közelében három tanösvény várja a látogatókat, ahol élményekkel és ismeretekkel gazdagodva fedezhetik fel a Dráva természeti szépségeit, a gazdálkodás világát, és az Ős-Dráva programot.

Az interaktív elemekkel gazdagított A tanösvények változatos programjai mellett interaktív elemeket is kialakítottak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Köztük a Dráva-menti madárvilág megismerése, madárgyűrűzés, természetfotózás lessátorból és épített fotóslesből programokra nyílik lehetőség. Igény szerint lehetséges gyalogos-, kenu-, kerékpártúrák szervezésére, ahol szakvezető mutatja be a felkeresett vadregényes tájat.

Forrás: ddnp.hu