Napjaink mediterrán forró nyaraihoz alkalmazkodva a baranyai kertekbe már szinte mindenhol telepítettek füge bokrot, avagy fügefát. Gyümölcse igazi ínyencség, tele vitaminnal, ásványi anyaggal, ami az egészségünk alapja.
A fügefalevél beszerzése és a fügelevél tea készítése nem okozhat gondot amennyiben akad a kertünkben egy fügefa vagy füge bokor. A füge levelek ugyanis tavasztól egészen a nyár végéig szüretelhetők, gyűjthetők, száríthatók. Viszont ősszel, mikor már hullani kezdenek a levelek, akkor ne gyűjtsük szárításra, és ne készítsünk belőle teát. Még nyáron gondoljunk a télre is, és lehetőleg vegyszermentes leveleket gyűjtsünk a bio fügefalevél teához, ebben az esetben egyszerűen szedjünk le a leveleket, majd száraz, szellős helyen szárítsuk ki.
Fügelevél tea készítése:
Két evőkanál fügelevelet helyezzünk egy liter vízbe, majd forraljuk, de ne tovább 15 percnél, csakis addig, amíg a víz fele el nem forr. Levesszük a tűzről, szűrjük, és már fogyaszthatjuk is a teát.
Nem ajánlott a napi egy bögrénél több fügefalevél tea fogyasztása. Fogadjuk meg a sok éves tapasztalatokon alapuló javaslatot, és a legtöbb gyógynövénytea esetében ragaszkodjunk a mértékletességhez, és ne essünk túlfogyasztásba. Viszont érdemes arra is odafigyelni, hogy a vérnyomás vagy vércukor problémák esetében fogyasszuk reggel a teát.
Most pedig nézzük, hogy mire is hat jótékonyan a fügefalevél tea:
- cukorbetegség,
- vércukor problémák,
- vérnyomásproblémák,
- erősíti a csontokat,
- csökkentheti a koleszterinszintet,
- alkalmazzák mitesszerek ellen,
- szájöblögetőként a rossz szájszag ellensége,
- alkalmazható májzsugorra,
- hörghurutra,
- aranyérre,
- gombás gyulladásra,
- szemölcs problémákra,
- és kiváló hashajtó.
A fügefalevél gazdag:
- antioxidánsokban,
- kalciumban,
- magnéziumban,
- rezet és,
- mangánt,
- A-, B, C-, és K-vitaminokat,
- cinket,
- folsavat,
- nátriumot tartalmaz.