Napjaink mediterrán forró nyaraihoz alkalmazkodva a baranyai kertekbe már szinte mindenhol telepítettek füge bokrot, avagy fügefát. Gyümölcse igazi ínyencség, tele vitaminnal, ásványi anyaggal, ami az egészségünk alapja.

A fügefalevél beszerzése és a fügelevél tea készítése nem okozhat gondot amennyiben akad a kertünkben egy fügefa vagy füge bokor. A füge levelek ugyanis tavasztól egészen a nyár végéig szüretelhetők, gyűjthetők, száríthatók. Viszont ősszel, mikor már hullani kezdenek a levelek, akkor ne gyűjtsük szárításra, és ne készítsünk belőle teát. Még nyáron gondoljunk a télre is, és lehetőleg vegyszermentes leveleket gyűjtsünk a bio fügefalevél teához, ebben az esetben egyszerűen szedjünk le a leveleket, majd száraz, szellős helyen szárítsuk ki.

Fügelevél tea készítése:

Két evőkanál fügelevelet helyezzünk egy liter vízbe, majd forraljuk, de ne tovább 15 percnél, csakis addig, amíg a víz fele el nem forr. Levesszük a tűzről, szűrjük, és már fogyaszthatjuk is a teát.

Nem ajánlott a napi egy bögrénél több fügefalevél tea fogyasztása. Fogadjuk meg a sok éves tapasztalatokon alapuló javaslatot, és a legtöbb gyógynövénytea esetében ragaszkodjunk a mértékletességhez, és ne essünk túlfogyasztásba. Viszont érdemes arra is odafigyelni, hogy a vérnyomás vagy vércukor problémák esetében fogyasszuk reggel a teát.

Most pedig nézzük, hogy mire is hat jótékonyan a fügefalevél tea:

  • cukorbetegség,
  • vércukor problémák,
  • vérnyomásproblémák,
  • erősíti a csontokat,
  • csökkentheti a koleszterinszintet,
  • alkalmazzák mitesszerek ellen,
  • szájöblögetőként a rossz szájszag ellensége,
  • alkalmazható májzsugorra,
  • hörghurutra,
  • aranyérre,
  • gombás gyulladásra,
  • szemölcs problémákra,
  • és kiváló hashajtó.

A fügefalevél gazdag:

  • antioxidánsokban,
  •  kalciumban,
  • magnéziumban,
  • rezet és,
  • mangánt,
  • A-, B, C-, és K-vitaminokat,
  • cinket,
  • folsavat,
  • nátriumot tartalmaz.