Napjainkban egyre azt tapasztaljuk, hogy az élelmiszer áruházakban a vásárlók szorgalmasan spejzolnak be a rosszabb időkre az alapvető élelmiszerekből. Nosza, mi sem legyünk restebben nagyanyáinknál és vágjunk bele a nagyon praktikus savanyúság eltevésbe. Az általunk ajánlott módszer idő és pénztakarékos, egyszerű és könnyen követhető. Csak egyszer kell elkészíteni a levet, majd fokozatosan beledobálni azt az alapanyagot, aminek éppen szezonja van, vagy a kedvencünk. Kerülhet az edénybe uborka, paprika, patisszon, zöld paradicsom, hagyma, karfiol, töltött paprika, vagy éppen aprócska, zöld dinnye.

Először is szerezzünk be egy 10 literes edényt, ami lehet műanyag vödör, zománcos edény, cserépből is készülhet. Az alábbi recept 10 literes edénynél alkalmazható. Természetesen nagyobb mennyiséggel is dolgozhatunk.

Hozzávalók:

  • 5 liter víz,
  • 3 dl 20 %-os ecet,
  • 25 dkg só,
  • 1/2 kg cukor,
  • 5 gramm borkénpor,
  • 1,5 dkg timsó,
  • 1,75 dkg nátrium benzoát,
  • 1,5 dkg citromsav

A borkénport és a nátrium benzoátot, timsót, citromsavat, ezeket kevés vízben feloldjuk, majd hozzáöntjük a többi vízhez és az egészet beleöntjük a vödörbe. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az ecetet. Ízesíthetjük a levet és tehetünk bele fűszereket: tormát, kaprot, babérlevelet, egész borsot, borókabogyót, mustármagot és a koriandert, ízlésünknek megfelelően.

A zöldségeket folyamatosan érésüknek és beszerezhetőségüknek időpontjában, alapos mosás után rakhatjuk a bedobálós edényünkbe. A lébe történő bedobálás után ajánlatos a tetejét egy tányérral lenyomni, hogy a zöldségeket leszorítsuk a lébe, végül zárjuk le az edény tetejét.

8 nap múlva máris lesz fogyasztható savanyúságunk! Amennyiben kimondottan a téli időszakra szánjuk a savanyúságot, abban az esetben zárjuk le az edényünket, és a fogyasztásig lehetőleg sötét, hűvös helyen tároljuk.