Gyakorlatilag nem telik el úgy nap, hogy ne történjen legalább egy – de általában több – halálosbaleset Magyarország útjain. Ennek nagyon sokszor az alkohol, és a gyorshajtás az oka, a büntetések láthatóan még mindig nem elég szigorúak, ezeken pedig változtatni kell.

Első és legfontosabb: egy 30 vagy 60 ezres csekk nagyon komoly és megterhelő kiadás annak, aki minimálbért keres, de semmi egy olyan teszem azt vállalkozónak, akinek milliók jönnek havonta a számlájára. Nem túl igazságos, hogy egy gyorsanhajtó kisnyugdíjas és egy gyorsan hajtó milliomos ugyanakkora bírságot kap. Egyértelműen jövedelem vagy vagyonarányos bírságokat kell kiszabani, hogy azokat is eltántorítsa a gyorshajtástól, akik eddig röhögve fizették ki azt a pár tízezer forintot, amit kaptak.

Ha a 10 milliós német terepjáróban ülő honfitársunk kapnak egy 3 millió forintos bírságot, az talán fájó lenne, legalább annyira, mint mondjuk egy pedagógusnak a 30 ezres csekk.

Fontos lenne az is, hogy a visszaesőket örökre tiltsák el a vezetéstől, ha pedig ezek után is autóba ülnek, úgy kerüljenek börtönbe. Egyszer, de még kétszer is lehet hibázni, de ha valaki konstansan Formula-1-es pályának nézi a közutakat, és másokat – ártatlan embereket – sodor életveszélybe, azokat egyszerűen ki kell zárni a játékból. Van vonat és busz, tessék azzal folytatni az utazásokat.

Az nem járja, hogy emberek százai haljanak meg, és ezrei sérüljenek meg, mások hibája miatt. Sokkal szigorúbban kellene venni ezeket a dolgokat, ugyanis ez nem játék, hanem az élet. És itt nincs visszajátszás, és újrakezdés.