A reggeli beköszönésem után, mondván, hogy „Kellemes, otthonülős, társasozós, családi napot kívánunk mindenkinek.”, illendőnek tartom, hogy felhívjam a kedves olvasóink figyelmét a társasjátékok számtalan jótékony hatására.

Mindaz mellett, hogy természetesen egy a mai naphoz hasonló esős hétvégén kellemes kikapcsolódást jelent, szinte felsorolhatatlan a társasjáték nem csak tanító, de gondolkodásunkra, szellemi teljesítményünkre gyakorolt hatása.

Bizonyított tény, hogy a társasjáték jótékony hatással van pszichénkre, nevel, szocializál, miközben egy új játék, új ismeretekkel ismertet meg bennünket.

Játék közben mi magunk is megtapasztalhatjuk, hogy türelemre tanít, javítja a memóriát és szórakoztat, figyelmünket fókuszáltabbá teszi.

Most az idősebb korosztály arra hivatkozik, hogy ez a gyermekkor szórakozása. Nem! A társasjátékot sohasem késő elkezdeni. Az University of Edinburgh kutatói több, mint ezer 70 éves résztvevővel töltettek ki problémamegoldást, a gondolkodás sebességét, illetve általános kognitív készségeket mérő teszteket úgy, hogy a teszteket 3 évente ismételték, egészen az alanyok 79. születésnapjáig. Kimutatták, hogy akik többet társasoztak, kártyáztak, azok között lassabb volt a mentális hanyatlás mértéke.

Nézzük, hogy miben segít nekünk a társasjáték:

Gyermekkorúak és a szenior korosztálynak is segít a koordináció finomhangolásában. Gyermekeknek a számolás, a színek tanulása, vagy épp a szem-kéz koordináció finomhangolása mind-mind a társasok játéka közben növelhető.

A játékosok türelemre tanítja, hiszen a sorukra várva türelmet tanulhatunk, miközben rádöbbenünk a szabályok betartásának fontosságára.

Aki nyerni szeretne, az erősen koncentrál. Tehát fejleszti a koncentrációs képességinket. A koncentráció mellett megtapasztaljuk a döntés, a figyelem és a tervező-szervező készségek következményeit.

A folyamatos, megszakítás nélküli figyelem megtanít bennünket, hogy kitoljuk a fókuszált figyelem maximális időtartamát. Akkor ért el a társasjáték kiváló eredményt, ha a játszma végéig nem nyúlunk a telefonunkhoz, nem kapcsoljuk be a TV-t, vagyis a játék idejét figyelemelterelő kütyük nélkül töltjük.

A társasjáték megtanít bennünk másokkal történő együttműködésre, ami életünk legfontosabb része, hiszen már az óvodában, majd az iskolában is közös projektekben, sportban, tanulásban, szabadidő eltöltésben lesz része a gyermeknek. Később aztán mindezt folytatjuk a munkahelyen. A társasjáték közös sikere, öröme, vagy akár a kudarca az, amiben korosztálytól függetlenül is fontos tanulságokkal találkozhatunk.