A fehér kendő a fegyverszünet, a béke, és a megbékélés szimbóluma. Sajnos ez a három fogalom napjainkra egyre jobban hangsúlyozottabbá, és a mindennapi életünk szerves részévé vált.

A fehér kendő napja tehát 2022-ben igazán aktuális és komoly mondanivalót hordoz. Nem csupán azért, mert szinte minden naptári naphoz kapcsolódik egy emléknap vagy világnap. Ezeket a jeles napokat, világnapokat sajnos sokan nem veszik komolyan, hiszen egyre több a napok között a kissé furcsa, néha pedig egyenesen bizarr ötletet szimbolizáló nap, de azért sok olyan is akad közte, amit igazán érdemes megtartani. Ilyen a fehér kendő napja is. Legjobb lenne az év valamennyi napját, a földünk legkisebb, legeldugottabb szegletében is ezeknek a fehér kendős gondolatoknak szentelni.

Ugye hölgyeim, milyen jó is lenne, ha korunk vezető férfijai éreznék és látnák az anyák mindennapi fehér kendőjét, és akkor az asszonyok és lányok fiai, bátyjai, öccsei, férjei, édesapái azonnal hazatérhetnének hozzájuk, az otthonaikba. Ha csak ezen múlna otthonaink, az otthonaik, a hazánk, a hazájuk, és férfi családtagjaink épsége, életünk végéig beiktatnánk a ruhatárunkba, és lobogtatnánk azt a fehér kendőt.

1993-ban Keti Dolidze filmrendező felhívással fordult az asszonyokhoz, hogy tiltakozzanak a háború ellen. A fehér kendő napjának szimbóluma az ősi Grúziából ered, ahol a férfiak befejezték harcukat, amikor a nők odadobták feléjük a fehér kendőjüket. Ez a hagyomány napjainkban is él a grúzok körében, ezért történhetett meg, hogy Grúziában a nők a maguk hagyományának eszközeivel vették fel a küzdelmet a háború ellen. 1993 szeptemberében aztán kétezer grúz nő vonult ki fehér kendőben az utcákra. Ennek a napnak az emlékére alakult ki „A fehér kendő napja”, ami egyben a fegyverszünet, a béke, a megbékélés világnapja.

Hazánk először 1994-ben csatlakozott a fehér kendő napjának felhíváshoz, és ettől az évtől kezdve Magyarországon minden év szeptemberében a nők összegyűlnek fehér kendőben a béke és fegyverszünet fontosságának a kifejezésére. A fehér kendő napjának megünneplése, megemlékezése időpontjáról ellentmondó adatokkal találkozhatunk, van ország, ahol szeptember 24-éhez kötik a világnapot, de a legtöbb helyen a hónap utolsó vasárnapján emlékeznek meg róla programokkal.