A DK árnyékkormánya vitathatatlanul újfajta jelenség a magyar politikában, azonban maga a szereplői és a DK nem az: ha nem is ezen a néven, de ők ültek már kormányon, ráadásul válsághelyzetet is kezeltek – már ha kezelésnek nevezhető az, amit Bajnai Gordon színrelépéséig műveltek.

Láttuk, ismerjük és tapasztaljuk, hogy egy Gyurcsány-vezette kormány mit, és hogyan csinál válság során. A magyarok megismerték, megtapasztalták, és 2010 óta minden létező választáson ki is fejtik a véleményüket arról, hogy eszük ágában sincs újra hatalommal felruházni a DK örökmozgó elnökét, és annak felesét, Gy. Németh Erzsébettel, Vadai Ágnessel és Németh Zsolttal együtt. Nagyon kevesen vannak, akik ebből kérnének, maximum a Nyugati Fény véresszájú kommentszekciója tud ennek örülni, no meg Orbán Viktor, aki pontosan tudja: amíg Gyurcsány tényező az ellenzéki térfélen, addig az ő hatalma betonbiztos, kezeljék akármilyen pocsékul az aktuális válságot. Mert amit a Fidesz jelenleg válságkezelés címen produkál, az legalább annyira katasztrofális, mint amit Gyurcsányék tettek, azonban van egy nagy különbség: 2006 és 2010 között Orbán személyében volt egy valós alternatíva, akinek végül 2010-ben óriási többséggel felhatalmazást is biztosítottak a magyarok. Mindez azért történhetett meg, mert Orbán Viktor első kormánya, 1998 és 2002 között egyáltalán nem volt rossz. Ezzel szemben ha most azt mondjuk, hogy a Fidesszel szemben a DK az alternatíva, akkor mindenkinek a rendőrterror, az eladósodottság, és a pocsék válságkezelés fog eszébe jutni, no meg a költségvetés meghamisítása, és egyéb nyalánkságok, amit Gyurcsányék elkövettek.

Az árnyékkormánynak egyébként lenne értelme, egy olyan párt, aki még soha nem volt hatalmon, valóban megmutathatná, hogy mit és hogyan csinálna, azonban az egykori kormányfő és pártja esetében mindez felesleges, hiszen egyszer már megmutatták. Mindenestre az árnyékkormány arra mindenképpen jó, hogy a Fidesz hatalma megkérdőjelezhetetlen maradjon, hiszen Gyurcsány olyan Orbánnak, mint a víz a halnak: nem létezhet nélküle. Azonban amíg ő ott van, és lehet rámutogatni, lehet vele riogatni, addig legyen akármennyire is pocsék a jelenlegi helyzet, Orbánnak nem kell félnie attól, hogy megremeghet a hatalma.

Majd talán akkor, ha az ellenzéki oldalon kinő valami Gyurcsány-mentes alternatíva. Addig kár reménykedni, addig marad az árnyék…