Minderről partnerünk, a Csehszlovák Kém számolt be, íme!

Liman felszabadult!

Huszonnégy órával Oroszország diktátora, Vlagyimir Putyin a moszkvai Vörös-téren előadott papírkutya-showműsora után, máris elbukta a meghódított ukrán területen kialakított úgynevezett Novorosszija meseországban található első várost, Limant.

Az ukrán katonák már felhúzták a város határában az ukrán nemzeti színű zászlót (videónkon a geolokalizált vizuális bizonyíték látható), az orosz katonai bloggerek szintén elismerték a vereséget és az Orosz Föderáció hírnevének súlyos károsodásáról írnak.

Orosz katonák nagyobb csoportjai megadása után az ukrán hadsereg 2022. október 1-én a reggeli órákban, két irányban bevonult a Donyeck megyei Liman városába, egyben újabb óriási vereséget mért Oroszországra, amely történetének egyik legkínosabb katonai katasztrófáját szenvedhette el. A város jelenleg már teljesen ukrán ellenőrzés alatt áll, az orosz hadsereg elhagyta a város területét.

Sikerült az oroszoknak távozni?

Végső következtetésre a rendelkezésre álló információk egyelőre nem elégségese, mert a jelentések ellentmondanak egymásnak.

Az orosz katonák egy része már a péntek esti, szombat hajnali órákban megpróbált menekülni. Szombaton délben egyes orosz egységek megpróbáltak kitörni és elhagyni Limant, de a Keminna felé vezető úton az ukrán hadsereg a hidat felrobbantotta, így nem volt hol lehetőségük távozni. Más egységeknek korábban sikerült kiszökni az ukrán blokádon és Kreminnába vonultak vissza, ahol jelenleg is kemény harcokról szólnak a jelentések.

Az orosz Wagner csoport Telegram csatornája szerint nem sikerült áttörni az ukrán blokádon Liman-Zariche irányban sem. Több szombati jelentés szerint az ukrán hadsereg már Zariche városában jár és harcok már a város déli részén folynak.

Az első szombat koradélutáni, az orosz katonai veszteségekről szóló jelentések több mint 500 halottról számolnak be. Egy ukrán katona állítása szerint a Kreminna felé vezető úton, saját becslése alapján, körülbelül 140 orosz halottat látott.

Állítólag az ukránok zöld folyosót biztosítottak az orosz katonáknak az elvonulásra, de a nap folyamán folyamatosan nyilvánosságra hozott fotók, videók és a helyszínen tartózkodó szemtanúk jelentése alapján rengeteg kilőtt orosz haditechnikát és orosz katonák holttestét is látni. Lehetséges, hogy az ukránok tőrbe csalták a csapdába esett orosz katonákat és a távozások során közülük sokakat lemészárolnak.

Ugyanakkor szombat délutáni jelentések szerint az orosz hadsereg térségben tartózkodó egységei nagy részének sikerült kivonulni Liman térségéből. A városban maradt lokális orosz ellenállást az ukrán katonák felszámolták.

Ezzel ellentétben viszont olvastam olyan jelentéseket is, amelyek kifejezetten egy elhibázott orosz visszavonulást emlegetnek és a HIMARS rakéták által szétlőtt orosz menekülő alakulatokról számolnak be. Ismeretlen továbbá jelenleg a még Limanban és környékén tartózkodó oroszok száma is, vannak olyan jelentések is, amelyek szerint az ukrán hadsereg még aktív, takarító hadműveletet hajt végre a területen.

Merre tovább?

Liman felszabadítása után, az ukrán ellentámadás és felszabadító hadműveletek a pénteken törvénytelenül Oroszországhoz csatolt Luhanszk régióban folynak tovább.

Összességében kijelenthető, hogy Liman felszabadítása után az ukrán ellentámadás az észak-donyecki és a dél-harkovi régióban mintegy 1400 négyzetkilométernyi területet (és legalább 30, korábban oroszok által megszállt települést) szabadított fel, mindössze három hét alatt.