Magyarországon a pedagógusok soha nem voltak annyira megbecsülve, amennyire meg kellett volna őket becsülni, azonban a NER tizenkét éve alatt még inkább elértéktelenedett a fizetésük, és drasztikusan romlottak a munkakörülményeik is, hála a tankerületi vezetőknek és a központosított oktatásnak. Sztrájkolni nem tudnak, ha pedig felszólalnak a helyzetük javításának érdekében, egyszerűen kirúgják őket. Eközben az iskolák többségében már most sincs elegendő tanár, pláne a reáltantárgyak esetében vannak óriási gondok. Éppen ezért van egy egyszerű, és nem túl szofisztikált kérdésem, a fideszes szülőkhöz, és nagyszülőkhöz:

mégis, ki a f…z fogja tanítani a gyerekeiket, unokáikat?

Milyen jövő várhat azokra a magyar gyerekekre, akik most nőnek fel, hogy nem lesz az iskolában kémia meg fizikatanár, de aki lesz, az is végtelenül leterhelt, megélhetési gondokkal küzdő ember? Mennyire lesznek ők később versenyképesek a munkaerőpiacon, például egy multinál, ahol észt, lengyel, meg osztrák versenytársakkal kell megküzdenie a pozícióért?

Netán tényleg a szalagsor mellé, esetleg a főispán földjére, kapálni szánják ezeket a szerencsétlen kölyköket? Ez az a jövő, amit üdvözítőnek tartanának? Minek is megtanulni angolul, meg németül, meg programozni, és a történelmet is kár ismerni, úgyse tanulunk belőle soha, de a szalagsor mellett Ady Endre ismerete sem lesz fontos. Tényleg azt akarjátok, hogy a gyerekeitek, unokáitok – pedagógusok hiányában – egyfelől tanulatlanok és műveletlenek legyenek, másfelől minden külföldi munkavállalóval szemben már rögtön a legelején komoly versenyhátrányba kerüljenek? Ezt a jövőt szánjátok nekik? Mert egyébként megfelelő tanárok hiányában ez fog jutni.

Rendőrök, katonák, miniszterek, államtitkárok fizetésemelésére van pénz, a pedagógusok esetében nincs, mert a gonosz Brüsszel nem ad? Stadionokra, propagandára, nemzeti konzultációra van pénz, a pedagógusok béremelésére nincs? Van bárki, de tényleg bárki, aki ezt így elhiszi és elfogadja?