Közérdekű adatként kikéri az LMP a klímabérlettel kapcsolatos kormányzati hatástanulmányok eredményeit, mivel jelenleg nem tudható, milyen vizsgálati eredmények alapján hozták meg a javaslatukról hozott elutasító döntést.

Bakos Bernadett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kormánydöntés szerint az ársapkás üzemanyag mellett nincs szükség a közösségi közlekedés olcsóbbá, vonzóbbá tételére.     

Mivel a közpénzből készült tanulmányokat a kabinet nem osztotta még meg a nyilvánossággal, közérdekű adatként azokat kikérik, illetve írásban Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulnak, hogy megismerhessék az olcsó közösségi közlekedési bérletre vonatkozó vizsgálati eredményeket, és megtudhassák, ezzel kapcsolatban pontosan milyen döntést hozott a kormány – tette hozzá.

Felidézte: június elején országgyűlési javaslatot tettek annak érdekében, hogy a kormány vezessen be olyan közösségi közlekedési bérletet, amely havi ötezer forintért valamennyi helyi és országos közösségi közlekedési hálózaton használható lenne.  

Emlékeztetett arra, hogy eleinte a kormánypárti képviselők és kormánytagok, köztük Palkovics László is a javaslat mellett foglalt állást, majd augusztus közepén Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár már arról beszélt, hogy nincs szükség klímabérletre, miközben ársapkás az üzemanyag.  

Bakos Bernadett szerint az ársapkás benzin és az olcsó közösségi bérlet nem alternatívái egymásnak, a lépésnek az az üzenete, hogy az autósoknak jár segítség, a közösségi közlekedőknek pedig nem.  

A képviselő jelezte, hogy online petíciót indítottak az olcsó közösségi közlekedés támogatása és a klímabérlet bevezetése érdekében.

Forrás: mti.hu