Napjainkban már nem okozhat gondot a beszerzése, hiszen a piacok és a szupermarketek zöldségrészlegén bőséges kínálatot találhatunk az édesburgonyából. Sajnos lassan árban is vetekszik a hazai burgonyával. Nézzük, hogy az egyre inkább elérhető ára mellett miért is érdemes beiktatni az étrendünkbe az édesburgonyát.

Az édesburgonya élettani hatásai:

Az édesburgonya már a ragyogó narancssárga színével is utal arra, hogy gazdag béta-karotin tartalommal rendelkezik. Béta-karotin elfogyasztása után a szervezetünk azt A-vitaminná alakítja, amiből fényérzékelő receptorok képződnek a szemben. Ezek a receptorok fontosok számunkra az éjszakai látáshoz, és a szemünk egészségének megőrzéséhez.

A gazdag béta-karotin tartalom a szem egészsége mellett nagyban hozzájárul az immunrendszerünk karban tartásához, fogyasztásával támogatjuk annak működését. Miután a béta-karotin a májban A-vitaminná alakult át, hatóanyagaival elősegíti a légző rendszerünk, és a bél nyálkahártyáink épségének megőrzését.

Most arra gondolhat a kedves olvasó, hogy ez a rengeteg béta-karotin tartalom már túladagoláshoz vezethet. Ettől viszont nem kell tartanunk. Az édesburgonya fogyasztása mellett nyugodtan főzhetünk sárgarépa főzeléket, vagy akár zöldséglevest. Nem veszélyeztet bennünket a túladagolás, mert a béta-karotinból ugyanis a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire éppen szüksége van. A felesleges mennyiség pedig egyszerűen távozik a szervezetünkből.

Az édesburgonya magas rosttartalmával elősegíti az egészséges emésztést. Az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, hogy az édesburgonyában található növényi szterolok vagy fitoszterolok magas szintjének köszönhetően egyfajta védő hatást gyakorol az emberi emésztőrendszerre. Tehát nagy hasznát vehetjük a nyombél- és gyomorbetegségek megelőzésében, illetve azok kezelésében. 

Magas A-vitamin, rost-, és ásványi anyag tartalma mellett bőven található benne B-, és C- vitamin, vas, magnézium és kálium is. Tehát az édesburgonya fogyasztásával csökkenthetjük az izomgörcsöket, a stressz hatását, és pozitívan hat az idegrendszerünkre, illetve az izmainkra. A szív izmaira is!

Kiemelkedően jó C-vitaminforrás, ami nem csak a betegségek megelőzésében segít, de a csontjaink és a fogaink épségének megőrzésében is számíthatunk rá. Egy átlagos méretű édesburgonya fedezi a napi C-vitamin szükségeltünk 47%-át.

A rengeteg hasznos és nélkülözhetetlen vitamin mellett gyulladáscsökkentő összetevőket, és antioxidánsokat is tartalmaz az édesburgonya. Az alacsony glikémiás indexnek köszönhetően cukor tartalma lassan szabadul fel, így stabilizálja a vércukorszintet, és egy állandó energialöketet ad.

Mit készítsünk édesburgonyából?

Elkészíthető ugyan úgy köretként, mint a burgonya, főzve, sütve, sütőben, vagy olajban, de pürésíthető is, az íze azonban teljesen más. Készíthető belőle krémleves, de elő szeretettel használják fel desszertekhez is a konyhában. Én a sütőtökhöz tudom hasonlítani az édesburgonya kellemes ízét.