Ma a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a hivatalos oldalán tette közzé azt a nyílt levelet, amelyet Marosi Beatrix szakmai vezető részére címzett. A Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetőjének azt írják, hogy:

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete megdöbbenve értesült a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyilvánvalóan jogsértő lépéséről. Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, azonban ennek arányosnak kell lenni az okozott kárral. Ez az intézkedés – a jogviszony azonnali megszüntetése – ennek a követelménynek nem felel meg. A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát és a tankötelezettség teljesítését, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.

Október 15-én lesz egy éve, hogy az oktatási kormányzat azzal alázza az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit, hogy semmibe veszi a követeléseiket és most már tárgyaló asztalhoz sem ül le. Valamint az állam már törvénnyel is akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában. Ezzel a magatartásával sodorta bele a most eltávolított kollégáinkat, hogy polgári engedetlenséghez folyamodjanak.

Mindezeket figyelembe véve a PDSZ követeli a 2022. szeptember 30-án a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusainak személyesen kézbesített, közalkalmazotti jogviszonyuk azonnali megszüntetéséről szóló határozatokat haladéktalanul vonja vissza.” – írta alá a közösségi oldalukon nyilvánosságra hozott levelet Komjáthy Anna, OV-elnök.