Harkivból viszonylag kevés információ érkezett a nap folyamán. Még reggel jelentették, hogy az Oskil mentén összeért az ukrán fegyveres erők déli és az északi irányú előrenyomulása Bohuslavkánál Kupjanszk és Borova között. Az oroszok folyamatosan vonják ki a katonáikat ebből a térségből és orosz források szerint a Kreminna – Svatove – Sztarobilszk (Bermuda) háromszögbe vonulnak vissza. – írja a KARD.

Az ukránok a Svatove és a Kupjanszk között húzódó P07, valamint a Svatovét és Kreminnát összekötő P66-os út környékéig mehetnek előre. Váltazatos hírek vannak arról, hogy Kupjanszk felől 10 vagy 20 kilométerre vannak-e Svatovétól. A következő napokban ezen a környéken őrült helyezkedés várható. Az ukránok elindulhatnak Svatovétól északra Nyzhnia Duvanka felé is, hogy biztosítsák a szárnyakat és több mint valószínű, hogy megpróbálnak áttörni Krasnorichens’ke felé Svatove és Kreminna között a P66-os út keleti felére, a Bermuda háromszögbe.

Ahogy a KARD beszámol róla, Herszonban teljesen megroppant az orosz védelem az északi fronton. Vasárnap az ukránok áttörtek Zolota Balkánál, mire az oroszok 20 kilométert vonultak vissza a Dnyeper mentén Dudchanyig. Ma délelőttre az ukrán hadsereg ezt a várost is felszabadította, az oroszok pedig Myloveig vonultak vissza. A bekerítéstől tartva az oroszok szuper sebességgel hagyták ott az állásaikat az északi vonal teljes hosszúságában. Azt jelenleg lehetetlen megmondani, hol is van most a határ, de az elég biztosnak tűnik a falvakból érkező jelentések alapján, hogy a Dudchany – Tryfonivka – Davydiv Brid tengelytől északra nem nagyon vannak már orosz alakulatok. Ez azt jelenti, hogy két nap alatt közel 1000 km2 területet adtak fel.

Mivel azt eddig sem láttuk, hogy mélységi védelmet alakítottak volna ki, a visszavonulás hirtelensége pedig túlzás nélkül a pánikszerű jelzővel illethető, egyelőre az a kérdés, hogy képesek lesznek-e egyáltalán új állásokat kialakítani. Erre a Mylove – Chkalove vonalon látszik esély a leghamarabb. Ez a régió viszont gyakorlatilag egy sík sztyeppe, ahol nem nagyon van lehetőség természetes védelmi pontokra támaszkodni. A visszavonulás gyorsasága pedig azt feltételezi, hogy az oroszok a felszerelésük nagy részét jelen esetben is hátrahagyták.

Legyünk nagyvonalúak és ezek alapján tételezzük fel, hogy nem fog sikerülni az oroszoknak megvetni a lábukat valamelyik fasornál két dinnyeföld között, így néhány napon belül komoly dilemmák elé kerülnek. A két legközelebbi természetes védvonal a Dnyeper és az Inhulec folyók. A Dnyeperen leghamarabb Nova Kakhovánál tudnak átkelni. Az itt lévő gát zsilipjén kialakítottak egy átkelőt a szétlőtt híd helyett, ennek az áteresztőképessége viszont legalábbis kérdéses.

Ha a Dnyeper nyugati partját feladva itt próbálják evakuálni a csapataikat, akkor az átkelőnél komoly “forgalmi dugó” alakulhat ki, aminek a végén a maradék felszerelésük kimentése is veszélybe kerül, ha az ukrán tüzérség lőtávolba ér.

A másik lehetőség, hogy egészen az Inhulec folyóig mennek vissza. Ebben az esetben az eszközeik egy részét megmenthetik, viszont ezen a területen teljesen visszaszorulnak Herszon városba, amit így három oldalról is be tud lőni az ukrán tüzérség. A Dnyeperen keresztül pedig lehetetlenné válik majd az utánpótlás szállítása.

Ha az eszközeiket az Inhulec felé viszik, akkor azzal azt is kockáztatják, hogy az ukránok átverekszik magukat a nova kakhovai gáton és hídfőt alakítanak ki a Dnyeper keleti partján. Ez utóbbi rendkívül költséges vállalkozás, viszont ha az orosz visszavonulás továbbra is ilyen viharos gyorsasággal zajlik, akkor a kialakuló káoszban erre jó lehetőség kínálkozik.

Orosz források szerint a hadvezetés nem mer nagyobb erősítést küldeni a térségbe, mert attól tartanak, hogy az ukránok Zaporizzsjában is támadást indítanak Vaszilivkánál, Enerhodartól 40 kilométerre keletre. Egy ilyen támadás veszélyeztetné Melitopolt és a herszoni frontot ellátó krími utánpótlás vonalakat is.

Összességében beérni látszik az a stratégia, ami a Dnyeper nyugati partján ragadt orosz erők felmorzsolását tűzte ki célul. Az augusztusi nagy lendülettel indult, majd kifulladt ukrán offenzívát követően ezúttal sikerült kijavítani a hibákat, megtalálni a rést az orosz erődök között és összeroppantani az ellenállást.

Az hét további részében az ukrán hadsereg egészen biztosan minden forrást felhasználva próbálja majd fokozni a nyomást és fenntartani a tempót, mert ha az orosz visszavonulást sikerül rendezetlen megfutamodássá változtatni, akkor még a tél beállta előtt felszabadíthatják ezt a régiót és óriási hadizsákmányt szerezhetnek meg.

Kis szerencsével a Dnyeper keleti partján is megvethetik a lábukat Nova Kakhovánál, ha pedig Herszon város nem is esik el, az utánpótlás nélkül ott ragadt orosz katonák néhány héten belül vagy megpróbálják átúszni a kilométer széles és egyre fagyosabb Dnyepert, vagy megadják magukat.