Az idei Villányi Vörösbor Fesztivál fellépői között szerepelt többek között Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar is. A régi idők stílusát a mai kor követelményeivel ötvöző zenekar immáron közel 20 éve töretlen sikernek örvend és számos fellépésen ajándékozza meg a közönséget dalaival. A Marót Vikivel való munkakapcsolatról és a zenekar életéről beszélgettünk Novai Gáborral, a zenekar alapítójával, a Hungária és a Generál egykori dalszerzőjével és tagjával.

Az Önök zenéje a 60-es, 70-es évekbeli táncdalokat ötvözi a mai modern zenével. Kinek köszönhető elsősorban ez az arculat?

Egy hangstúdióban töltött szürke hétköznapon megjelent a helyiségben a csillogás: ő volt Marót Viki. Flipper Öcsi régi kollégám édesanyja, Kati hozta be sajátos öltözékben a harmadik emeleti stúdióba, ahol producerként dolgoztam, még 2002-ben. Azért jöttek, hogy meghallgassam Vikit stúdiókörülmények között énekelni.

A Dolly Roll és a Hungária dalaim zenei alapjára adta elő magát elementáris, magával ragadó hitelességgel. Mintha világéletében énekes lett volna, pedig addig csak otthon a fürdőszobában énekelt. A génjeiben hordozta azt a stílust amit én szeretek és amihez értek is a dalok szerzőjeként. Ez az első felismerés meg is határozta a projektünk arculatát és stílusát. Mindig olyan énekessel szerettem volna dolgozni mint amilyen Viki. Számomra Ő az énekesnő: nekem az az igazi előadó, akitől ha meghallok a rádióban két másodpercet, és be tudom azonosítani a hang hallatán a stílust, a zenei világot. Ő az, aki képvisel valamit. Ezt láttam és hallottam akkor Vikitől abban a stúdióban.

Ön már több neves zenekar tagjaként tevékenykedett. Mennyire volt nehéz megtalálni Vikivel a közös hangot?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert három nagy zenekari sikert tudhatok magaménak mint dalszerző. 1972-ben a General együttes (Révész Sándor, Várkonyi Mátyás, Karácsony James, Később Charlie, Tátrai Solti János, Póta András) társaként jelentős nemzetközi sikereket értünk el; a Hungaria együttes dalainak szerzőjeként, valamint a Fenyő Miklóssal írt musicalek alkotójaként, az ország egyik legnépszerűbb sikeres együttese voltunk a 80-as években; míg a Dolly Roll együttes alapító tagjaként és szerzőjeként kiemelkedő lemezsikereket értünk el 1983-1999-ig.

Amikor Vikivel dolgozni kezdtünk akkor a múltam tapasztalatait mind-mind felhasználtam a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar sikerre viteléhez. Vikivel az első perctől kialakult egy rendkívül bensőséges bizalom ami mind máig tart. Én megbízom az ízlésében, Ő tudja, hogy megteszek mindent, hogy menjen a „szekér”.

Fotó: Hegedűs Tünde

Kik a zenekar jelenlegi tagjai? Fennállása óta mennyit változott a zenekar összetétele?

Zenekarunk a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar kilenc tagú, összetétele tizenkilenc éve alig változott.

Viki mellett a Kultúr-vokál Ágoston Gini és Ördög Dóri akik már szóló dalaikkal is színesítik az élő koncertjeinket.

Kiváló sokoldalú alkotótársam Pirisi László dalszerző, zongorista, kulturátor, videóklip készítő, forgatókönyvíró, és akire mindig lehet számítani (nagyon fontos tulajdonság).

Cserjési András „több funkciós” pisztonos, a hangtechnika koncepció megvalósítója, hangmérnök, és ő a zenekari buszsofőr is.

Végh Balázs dobok az ország legképzettebb dobosa tizenkilenc éve nem rontott egyszer sem. Rendkívül pontos, feszes, energikus.

Csicsák György az ország egyik legérdekesebb szájharmonikása, kottából arranzsot játszik, e mellett kiváló gitáros is.

Szabó Illés zenekarunk Jazzgitárosa, kidolgozott érdekes szólóiról híres.

Én is sok funkciót látok el a zenekarban: 19 éve összetartom a zenekaromat dalszerzőként régi és új szerzeményeimmel, befektető, producer, hangmérnök, basszusgitáros, bőgős és basszusbalalajkás egyaránt vagyok.

Fot: Hegedűs Tünde

A zenei repertoárjukban saját szerzemények és feldolgozások egyaránt megtalálhatóak. Melyiket szokta a közönség jobban szeretni?

Nem könnyű manapság egy új dalt megismertetni a közönséggel. Tudni kell hogy a művészet az média függő. Az volt és az ma is. Szükség van a médiára ami által ismerté válik egy új dal vagy egy új koncepció. Manapság az internet amit meg kell tanulni kezelni a siker érdekében. Sokrétű tudásra van szükség.

A koncerten a régi dalaim amit a Hungariában, a Generalban és a Dolly Rollban írtam, (Multimilliomos jazzdobos, Casino Twist, az Isztambul vagy a Csöngess be hozzám jóbarát) természetesen jobban működnek, bár az új nótáink közül a 16 érintés, a Rockandroll és kész, az Elcsavarod a fejemet, vagy a Hinta már szinte egyenértékű siker a régi dalokkal. A 2022-s koncertekben vegyesen vannak régi és új nóták. egyelőre még túlsúlyban vannak a régi dalok, de már az újak erősödnek.

Van-e a zenekar tagjainak kedvenc dala? Mi a közönség kedvence?

Minden zenekari tagnak más más a kedvenc dala. Dobosunk, Végh Balázs a Multimilliomost szereti mert abban technikás dob szólót  ad elő. Csicsák Gyuri a Például Te nótában, harmonika szólója miatt kapja a legnagyobb tapsot, Pirisi Laci a Táskarádió  szólóját kedveli. A közönség azt szereti legjobban amiben énekelhet, ilyen pl. a  Csöngess be hozzám jó barát.

Fotó: Hegedűs Tünde

Manapság gyakori tendencia, hogy ismertebb zenekarok tagjait, énekeseit különböző TV-s vetélkedőkben, show-műsorokban szerepeltetik. Marót Vikire, illetve a Nova Kultúr zenekar tagjaira ez nem annyira jellemző. Ez egy tudatos döntés?

Nem vagyunk média-ellenesek, sok felkérést kapunk, de általában azokat a műsorokat vállaljuk el, amiben zenéről van szó. Persze néha Viki bevállal olyan műsort is a miben egyéb tulajdonságait is megvillanthatja, mint pl. egy főző műsor. Nehéz döntés előtt állunk minden egyes felkérés előtt, mert sajnos TV-k, rádiók általában csak a saját érdekeikhez, műsorpolitikájukhoz igazítják a művészek produkcióját, manapság inkább felhasználják művészeket és nem közvetítik a produkciót.

Hallani olyan híreket, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett drágulások miatt a jövőben kevesebb fesztivál kerülhet megtartásra, ami zenekarokat és előadóművészeket egyaránt érinthet. Erről mi az Önök véleménye? Vannak erre utaló jelek?

A pandémia után már ez az év nem volt rossz, persze nem volt olyan jó mint előtte. Azt, hogy mit hoz a jövő azt csak sejteni lehet még. Remélem vagyunk olyan erősek, hogy túléljük az elkövetkezendő éveket.

Fotó: Hegedűs Tünde

Nemrégiben került fel a Youtubera a Sáros Mennyország című új daluk (remélem, nem néztem be valamit nagyon…). Mesélnének kicsit erről? Kié a dal, és mit akar elsődlegese üzenni?

Az egész alapja a Dalfutár című YouTube műsor volt, ami nagyon kedvelt a fiatalok körében. Lényege, hogy egy dal elkészítéséhez szükséges alkotók nem ismerik egymást. Teljesen véletlenszerűen verődik össze egy dalszerző, egy szövegíró, egy énekes és egy producer. A dalfutár Hajós András és a szerkesztő Hegyi György hozza össze az embereket, és biciklivel megy ki lakásra minden egyes alkotóhoz. Engem dalszerzőnek kértek fel. Megírtam a dalt otthon a saját stúdióban felénekeltem, majd Hajós András átvitte Mirtse Korrina szövegíró lánynak aki megírta a dalszöveget (kiválóan sikerült) Tanka Balázs énekesnek és egy fiatal Live act csapatnak, Chaos Chipsnek hangszerelésre. Amikor már mindenki elkészült, összejöttünk egy napon a Törökbálinti stúdióban és Attis hangmérnök közreműködésével összehoztuk a Sáros Mennyországot. Amikor Hajósék feltették a YouTubera. nagyon kezdték szeretni az emberek, lájkolták is szépen, jó kommenteket kaptunk.

A dal szerzője én voltam, így hát kézenfekvő volt, hogy mi is felvegyük Vikivel Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekarral a nótát. Kiderült, hogy jól áll neki. Klip lett belőle ami a napokban jelent meg.

Van-e a zenekarnak vagy valamelyik tagjának pécsi (vagy baranyai) kötődése, illetve valami emlékezetes élménye Pécsről (vagy a megye más településéről)?

Úgy tudom, hogy Pirisi Laci zongoristánknak vannak rokonai a környéken és Csicsák Gyurinak is. A Zenekar megalakulása után Pécsre rendszeresen visszajártunk, hiszen akkoriban itt alakult az első klubunk a Cyrano nevezetű helyen. Ez egy havi rendszerességgel meghirdetett esemény volt és egyetemisták beöltözve érkeztek mindenféle „retró” ruhákban. 🙂 Azóta is sokat emlegetjük, jó szívvel gondolunk vissza rá.

Köszönöm szépen az interjút!