Ha nem lesz aki tanítson, nem lesz jövője Magyarországnak

A világ legélhetőbb, leggazdagabb, legprosperálóbb országai kivétel nélkül azok, amelyekben minőségi az oktatás, ahol a társadalom megbecsüli a pedagógusait, ahol felfogják: a tanulás, a tudás érték. Ezek az államok képesek fejlődni, ezek az államok lesznek innovatívok, ott lesznek jól működő vállalkozások, ott épülnek fel a sikeres multinacionális cégek, hiszen ott van tudás, tudás, melyet az iskolából hozhatnak magukkal az emberek. Egy kormánynak, amely nemzetinek vallja magát, melynek tényleg fontos a nemzet – az egész nemzet – áldoz az oktatásra, hiszen tudják, ezzel a jövőbe fektetnek be. Abba, hogy húsz, ötven és százév múlva is létezzen az ország, éljenek itt emberek, ne vándoroljanak el egy jobb helyre.

Egy valódi, nemzeti kormánynak fontos az oktatás, fontos a jövő generációjának a nevelése, fontos, hogy olyan tudást szerezhessenek meg az iskolában, melyet később a munkaerőpiacon tudnak kamatoztatni. Egy valódi nemzeti kormánynak éppen ezért fontosak a pedagógusok, azokat megbecsülik, és ami ennél is fontosabb: megfizetik. Nem a jelképek puffogtatásától, nem a szavakkal való játéktól lesz egy kormány nemzeti, hanem attól ha tényleg a nemzet érdekében cselekszik. A nemzetnek pedig az az érdeke, hogy legyen tanár, hogy a cigánysorról érkező gyereket is tanítsák, hogy mindenkit emeljenek ki a nyomorból. Ennek pedig az oktatás a legjobb módja, az oktatáshoz viszont tanárok kellenek. Nem éhbéren tartott rabszolgák, hanem jól megfizetett, szabad, a hivatásukat szabadon gyakorló pedagógusok.

Nem nemzeti az a kormány, aki mindezt nem látja be, az csak nemzetinek hazudja magát. Magyarországról az elmúlt évtizedben rengetegen vándoroltak el nyugatra, a jobb élet reményében. Többségük soha nem fog hazatérni, ott fog házasodni, és gyereket vállalni, a gyerek pedig ha még magyar is lesz, az unoka vélhetően már nem. Trianonnal ér fel az a tragédia, ami az elmúlt évtizedekben történt, az a fajta elvándorlási hullám, melynek köszönhetően gyakorlatilag kiürült a magyar vidék. Elmentek, mert úgy ítélték meg, hogy itt nem tudnak boldogulni, nincs létbiztonság, nincs jövőkép, ennek pedig az egyik oka az oktatás borzalmas helyzete, hiszen minél rosszabb egy ország oktatási rendszere, annál kevésbé lesz az az ország versenyképes. Annál nagyobb lesz a reménytelenség és az elvándorlási kedv. Érdemes megnézni azokat az országokat, ahol igazán jó az oktatásirendszer, ahol sokan járhatnak egyetemre, ahol megvalósul a nemek közötti egyenlőség: az állampolgárok jóval kisebb mértékben vándorolnak el, és sokkal nagyobb eséllyel maradnak otthon, dolgoznak a szülőföldjükön, vagy hoznak létre vállalkozásokat.