Ahogy arról beszámoltunk ma reggeltől Pécsett is sztrájkba léptek a szemétszállítók, a Biokom ügyvezetője, Meixner Barna is beszélt már velük, azonban egyelőre nincs megegyezés, ráadásul áthidalhatatlan akadályok is vannak, ugyanis a kukások nettó 400 ezer forintos fizetést szeretnének, de a Biokomnak aligha van forrása egy ilyen volumenű béremelés megadására.

Tegyük hozzá: a nettó 400 ezer forint – figyelembe véve az inflációt és az árakat – egyáltalán nem sok, gyakorlatilag 940 euróról van szó, ami jobb helyeken a minimálbér szintjét sem éri el. A követelés tehát reális, pláne, hogy olyan munkát végeznek ami nélkülözhetetlen. Ha csak egy-két hétig nem viszik el a szemetet, már az komoly közegészségügyi problémát okozhat. A gond az, hogy a kormány gyakorlatilag kivéreztette az önkormányzatokat és az önkormányzati cégeket, jelenleg a villanyszámla befizetése is megoldhatlan feladatot jelent Pécs városának: emiatt közel sem biztos, hogy képesek lesznek megadni a kért fizetést.

Remélhetőleg a felek valahol félúton meg tudnak majd egyezni, máskülönben a saját szemetünkbe fogunk belefulladni. Mindenesetre a pécsi no meg a budapesti kukások mutatják be a társadalomnak, hogy miképpen is kell sztrájkolni: úgy, hogy az tényleg fájjon. Csak akkor lesz eredménye.