A késő tavasszal virágba boruló kökény termése most, ősszel már megmutatja szépséges kék színét, de ez ne tévesszen meg senkit, mert a termés igazi ízét csak akkor ismerhetjük meg, mikor már megcsípte az első éjszakai fagy.

A kökény termése tökéletes alapanyagul szolgál gyógyászati krémeknek, és készítményeknek. A gasztronómiában pedig a különleges íze miatt kedvelik. Mi most a kökény jótékony élettani hatásait mutatjuk be.

A kökény elsősorban a szívre gyakorolt jótékony hatásáról ismert, így azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelyek a szív- és érrendszeri problémák kezelésében segítenek nekünk.

A kökény hatóanyagai óvják az érfalakat, és magukat az ereket is. A kökény tartalmú élelmiszerek fogyasztása tehát javasolt a probléma megelőzésének okán.

Nem kedveli a kökény kissé kesernyés íz világát? Nos, akkor ajánlott a kökény leveléből előállított teát használnia, és a hideg téli napokon meleg italként fogyasztania.

Zsírcsökkentő hatása is elismert, de enyhe vizelethajtó hatással is rendelkezik. Ezért nem is csodálkozhatunk azon, hogy a kökény, a fogyókúrás termékek alapanyagaként köszön vissza. Zsírcsökkentő, és vizelethajtó tulajdonságaival tökéletes alapanyaga a fogyasztó szereknek.

A kökény bogyó rengeteg C-vitamint rejt magában. Tehát ennek a tavasszal és ősszel is egyaránt szépséges bogyós növénynek a termése remekül funkcionál méregtelenítőként. Mégpedig természetes méregtelenítőként, ami sajnos nagyon ritka kincs, becsüljük meg.

Enyhe idegnyugtató hatást is tulajdonítanak a kökénynek. Erre a célra a természetgyógyászat előszeretettel használja a kökény kérgét, mert teája remek segítség lehet a túlterhelt idegekre. A reszelt kökény kérget a gyógynövényekkel foglalkozó boltokban keresse. Fogyassza napi rendszerességgel úgy, hogy egy sűrű szűrőn keresztül teának elkészíti.

A kökényt a szépségipar is felfedezte már magának. Köszönhető ez azért, mert a kökényben nagy számban megtalálhatók azok a vitaminok, amelyek a bőrünk és a hajunk egészségéért felelősek. A természetes szépítőszereket kedvelőknek szívből ajánlott a használatuk.

Rákellenes anyagok is nagy számban megtalálhatók a kökény termésében. A kökényfogyasztókat megvizsgálva kimutatták, hogy köreikben sokkal, kevesebb eséllyel alakul ki rosszindulatú daganat. Fokozottan ajánlják azoknak, akiknek a családjában már előfordult rákos betegség.

A természetes megoldásokat keresi? Akkor a legjobb döntés a kökény nyersen történő fogyasztása. A bogyókat elrejtheti joghurtba, müzlibe, hús mellé készített köretbe, süteményekbe, lekvárba, mindegyikhez tökéletesen fog illeszkedni.

Tehát használjuk ki, hogy a kökény elsősorban Európában őshonos, így Magyarországon is az egyik olyan őshonos növény, amit szinte mindannyian ismerünk. Talajjal szemben igénytelen, gyorsan elszaporodik az erdőszéleken, elhanyagolt területeken, útszéleken. Begyűjtésekor legyünk óvatosak, mert ágai hegyes tövisekben végződnek!