A Magyar Akkumulátor Szövetség tart csütörtökön konferenciát, melyet Szijjártó Péter miniszter nyitott meg. Az eseményen vélhetőleg elhangzott, hogy hazánkból akkumulátor gyártó nagyhatalmat csináljanak. Az, azonban biztosan nem hangzott el, hogy milyen súlyos környezeti károkat okoz ez az iparág, mennyi vizet igényel a szektor, és hogy mennyire környezetszennyező, mondta el Keresztes László Lóránt az LMP képviselője, az országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke. 

Keresztes beszámolt azokról a kockázatokról, amit az akkumulátorgyártás jelent. Egyfelől rendkívül vízigényes ágazat, ami különösen aggasztó, látva a nyári aszályhelyzetet, látva azt, hogy hazákból több víz folyik el, mint amennyi beérkezik. A Debrecenbe tervezett giga-gyár vízigénye óriási, miközben Debrecen és környéke a klímaváltozás miatt elsivatagosodik. De Keresztes a gödi gyár példáját is megemlítette, ahol veszélyes anyagokat találtak a kutakban, a kormány mindezek ellenére a szennyező gyár oldalára állt, ki sem vizsgálták érdemben a helyzetet és a szennyezés mértékét. 

A kormány cserben hagyja az érintett lakosságot, nem tesznek meg mindent, hogy érvényesüljön az egészséges környezethez való joguk. Ráadásul ezekben a gyárakban sokszor nem is magyar, hanem külföldi emberek dolgoznak, mondta el a zöldek képviselője. Keresztes úgy véli, hogy a víz maga az élet, hazánk vízkincseire pedig a legnagyobb veszélyt jelenleg a kormány jelenti, az LMP – Magyarország Zöld Pártja éppen ezért küzdeni fog a vízért, küzdeni fog az emberekért. Debrecenben például helyi népszavazási kezdeményezést indítanak a tervezett akkumulátor gyár építése ellen. Továbbá a szennyezést vizsgáló eredmények nyilvánosságra hozataláért is küzdeni fognak a zöldek, akik olyan jogszabályt szeretnének elérni, ami kimondja, hogy kötelező legyen a környezetvédelmi vizsgálatokat elvégezni. A kormány annak ellenére sem érvényesíti a zöld érdekeket, hogy ez alapvető nemzeti érdekünk. Az LMP szerint csak olyan módon lehet a gazdaságot fejleszteni, ami nem szennyezi a környezetet. 

Éppen ezért Zöld Konzultációt indítottak, arra kérnek mindenkit, hogy töltsék ki a kérdőívet, fejtsék ki a véleményüket a téma kapcsán a zoldkonzultacio.hu weboldalon.