A háború miatti leállások és a gazdasági folyamatok akár a kenyér árának további drasztikus növekedését is eredményezhetik. Erről számolt be Sokszínű Vidék.

A portálnak nyilatkozó szakértő, Farkas Dénes szerint hiába csökkent 100 euróra a gáz ára a tőzsdén, a nitrogén műtrágya üzemeket nem merik biztonsággal újraindítani az egész térségben. Márpedig a műtrágya ma elengedhetetlen a hatékony mezőgazdasági termeléshez. A helyzetet nem javítja az sem, hogy a legtöbb ország a tartalékolt gázkészleteket a lakossági ellátásra kívánja biztosítani, így ipari létesítmények számára a gáz beszerzése még nehezebbé és költségesebbé vált.

Mint mondta, nemcsak itthon, hanem a környező országokban sem merik indítani az üzemeket: a térségben egyedül az ausztriai Linz gyára működik 50 százalékon, illetve Ukrajna hozzánk közelebb eső részén további kettő. Ráadásul, ha most újraindítanák az üzemeket, már akkor is 350-400 tonna műtrágyával kevesebb lenne, ráadásul a téli időszakban magasabb az energiaigény és a lehűlések miatt kevesebb műtrágyát lehet előállítani, mint az ősz elején.

A szakértő azt javasolja a mezőgazdasági termeléssel foglalkozóknak, hogy igyekezzenek minél előbb beszerezni az éves műtrágya-szükségletüket, hogy a közelgő válság őket kevésbé érintse!