A kedvesség világnapján az egyik legfontosabb dolgunk, hogy előhívjuk a környezetünkben emberekben szunnyadó kedves, intelligens viselkedést, amelytől aztán mindannyiunknak élvezhetőbb lesz majd legalább az az életünknek egy kis szakasza. A kedvesség világnapja megünnepelését a japán Apró Kedvesség Mozgalom kezdeményezte 1997-ben, a mozgalom nagyon gyorsan világméretűvé nőtte ki magát World Kindness Movement néven. A kedvesség világnapját 1998 óta megünneplik világszerte különféle programokkal, akciókkal.

A kedvesség világnapját minden évben azzal a céllal tartják, hogy az emberek nagyobb figyelmet fordítsanak egymásra. Ez a világnap arra int, hogy lépjünk túl a köztünk lévő különbségeken, nagyobb együttérzéssel és kedvességgel forduljunk egymáshoz, ehhez nincs szükség nagy gesztusokra, gyakran a legelemibb dolgok igen csak hatásosak tudnak lenni.

Tíz dolog, amivel teheted szebbé saját és embertársaid napját:

1, Találkozáskor köszönjünk egymásnak, idősebb a fiatalnak, férfi a hölgynek. Ne várjuk el, hogy a másik kezdeményezze a köszönést, ha mindennap találkozunk, és látásból már ismerjük egymást, akkor egy kis mosoly, és egy Jó napot kívánok! csodákra képes.

2, Ne harapjuk el a köszönést! Jó napot kívánok! Szép napot kívánok! Kezét csókolom! Hozzuk őket újra divatba. Néhány közülük újra reneszánszát éli, például a szép napot. Ugye milyen jó dolog mikor valaki ezt kívánja nekünk?

3, Gondoljunk azokra a családtagokra, akiket régen látogattunk meg, és jó ideje már telefonon sem beszéltünk velük. Lehetnek ezek nagynénik, nagybácsik, unokatestvérek, régi osztálytársak, egykori munkatársak, jó szomszédok, jó barátok. Szülőkre, nagyszülőkre nem is gondolok, mert azokat ugyebár mindenki naponta hívja vagy látogatja!

4, A tömegközlekedési eszközökön utazók gondoljanak az idősebbekre, kismamákra, hölgyekre, és illedelmes módon adják át a helyüket az arra jobban rászorulóknak, ingatagabb egészségügyi állapotban lévőknek. Ez vonatkozik természetesen a hölgyekre is, hiszen náluk idősebbnek ők is átadják a helyüket!

5, Legyünk előzékenyebbek a vezetés közben! Ne dudáljunk azonnal, minden apróságért, ne szidjuk a másikat, ha éppen egy kicsit elnézte a helyzetet. Mi még sosem voltunk így? Az autós figyeljen jobban a kerékpárosra. De az istenért, a kerékpáros se száguldozzon az autók és a gyalogosok között, főképpen ne a sétáló utcákban!

6, Az internet világában, és a közösségi oldalak fénykorában küldjünk egy vidám, szívecskés, vagy éppen humoros mémet az ismerősünknek, mert felvidítjuk vele a napját. Ez nem azt jelenti, hogy hozzuk zavarba egy őrült, megszerkesztett mémmel az ismerőseinket, és legyen belőle örök harag. Inkább legyenek ezen a napon a közösségi oldalak tele virágos, angyalkás, vidám, vicces mémekkel!!!

7, Idős, egyedülálló a lakókörnyezetünkben élő ismerősünkhöz erre a napra jelentkezzünk be hozzá egy kis látogatásra, beszélgetésre, emlékezésre, ismerkedésre, kapcsolat felújításra. Vigyük magunkkal a gyermekünket is, mert az idős, egyedülálló embereket elvarázsolják a gyermekek.

8, Mindennap látjuk a hajléktalant az utcasarkon. Nem kell messze mennünk a kedvességünkkel, vigyünk neki egy szendvicset, vagy egy meleg teát. Ott dolgoznak a rendőrök? Ne hagyjuk ki őket sem az akcióból! Javítják a járdát? Gondozzák a közterületet? Ezen a napon nekik is jól esik egy forró kávé, cappuccino.

9, Ez az a nap mikor itt az ideje az „ingyen ölelésnek”. Ezzel én először Prágában találkoztam, fiatalok hirdették táblákkal, hogy ingyen van az ölelés. Mindenki arcára mosolyt csalt a kezdeményezés, és remek ötletnek bizonyult, mert minden ölelésre vállalkozó széles mosollyal, és boldogan távozott az ölelő karokból.

10, Otthonra kedvesünknek vigyünk virágot, finom bort vagy finom falatot, hogy tovább vihessük a házunk falai közé a kedvesség napjának hangulatát.