Lengyelország akaratlanul is részese lett az orosz-ukrán háborúnak, amit a bölcs miniszterelnökünk „lokális konfliktusnak” nevezett. Két ártatlan lengyel civil halt tragikus halált, miközben az agresszor moszkvai vezetők „provokációról” beszélnek. Ebből is látszik, hogy akik most a Kremlben csücsülnek a korlátlan hatalom bársonyszékében mennyire romlott és abnormális gazemberek, semmiféle bűntudat vagy lelkiismeret-furdalás nem nyomasztja őket, az őszinte részvétnyilvánítás valahogy kimaradt a hazug közlemény soraiból.

„A lengyel média és vezetők nyilatkozatai ‘orosz’ rakéták állítólagos landolásáról Przewodów közelében szándékos provokáció, amelynek célja a helyzet eszkalálása” – így szól az orosz külügy közleménye, amely azt próbálja sejtetni a közvéleménnyel, hogy „nyugati ügynökök” okozták a tragédiát, annak céljából hogy a lengyeleket „belerángassák” ebbe a konfliktusba. Olyan abszurd magyarázat ez, mint mikor bestiális gyilkosok próbálják relativizálni tettüket a sanyarú gyermekkoruk, és a rossz szocializációs körülményeik felemlegetésével, mintha az enyhítené bűntettük súlyát.

Nem sokkal a rakéták becsapódása után jött a hír, hogy az amerikai jelentések szerint ukrán légvédelmi fegyverek okozták a halálos kimenetelű balesetet. Erre fel is zúdultak a moszkoviták által vezérelt dezinformációs propaganda hazug prókátorai, ukrán provokációról, illetve a nyugati, amerikai titkosszolgálatok intervenciójáról agitálnak. Csőlátásuk azonban nem terjed ennél tovább, azt persze meg sem kell említeni, hogy annak a két lengyel civilnek máshogy alakult volna az élete, hogyha februárban Oroszország soviniszta újdespota vezetője nem indított volna agresszív terület – és zsákmányszerző háborút egy független országgal szemben, amelynek szuverenitását kőbe vésett kétoldalú és nemzetközi szerződések garantálták. Valószínűleg nem haltak volna ilyen tragikus halált, hogyha a katonai hadszíntéren alulmaradt orosz hadigépezet nem az ukrajnai civil lakosság és a nagyvárosok terrorbombázásával akarná kompenzálni csúfos katonai veszteségeit. Míg Ukrajna hadereje a civilizált világ teljes támogatását élvezve folytat honvédő háborút a megszállókkal szemben, akik az oroszajkú kelet-ukrajnai lakosságnak is nyomorúságos szenvedéseket okoztak – lásd Mariupol porig rombolása – addig a sértett moszkvai vezetők védtelen és fegyvertelen polgárok életének megkeserítésével, szisztematikus legyilkolásával, és települések élhetetlenné tételével akarják megnyerni a háborút.

Ideje lenne a magyar kormánynak is deklarálnia, hogy akárhonnan is lőhették ki azokat a rakétákat, a felelősség egyértelműen Putyint terheli. Számtalan civil áldozat elkerülhető lett volna, hogyha nem egy farkastörvényekben hívő, a nyers erő jogán gondolkodó dilis, barbár vezető ülne a Kremlben, aki bármikor képes lenne szerződéseket a saját önkényes érdekei szolgálatában felülírni, és gyengébb, kiszolgáltatottabb népekre támadni polgárok ezreinek, tízezreinek halálát és még többek számára nyomorúságos életet okozva. Nem mondom, hogy az ötös cikkelyt azonnal érvénybe kellene léptetni, hisz nem érte konkrét katonai támadás Lengyelországot, viszont hogy ha ebben a világban létezik még az igazságnak, és az abszolút moralitásnak legalább a szikrája a háború kirobbantói és támogatói felett a nemzetközi, hágai törvényszék fog példás ítéletet mondani.