Hosszú pereskedés után egy kislánnyal bővült Apa&Apu, vagyis Pál Márton és Hanol Ádám családja, így már hivatalosan is négytagú szivárványcsaláddá váltak. Pálék A család az család kampány révén váltak ismertté. Az esemény azért jelentős, mert a magyar kormány módosítása nyomán 2021. február vége óta csak miniszteri engedéllyel fogadhatnak örökbe gyermeket az egyedülállók. – írja a Telex.

A pécsi származású Pál Márton és párja, Hanol Ádám korábban már örökbefogadott egy kisfiút, Andrist. A kislányuk, Hanna örökbefogadásáról szóló Instagram bejegyzésben Pál azt írja, hogy hosszas jogi procedúra után, nyílt örökbefogadással tudták magukhoz venni Hannát, aki élete első napjaitól velük van. „Persze közben senkiben nem szeretnénk felesleges illúziókat kelteni, hogy meleg pároknak (vagy meleg egyedülállóknak) lehet ma itthon örökbefogadni, mert a mi ügyünk sok szempontból egyedi és különleges.”

A kormány próbálja ellehetetleníteni, hogy egyedülálló emberek és meleg párok gyermeket fogadhassanak örökbe, azonban Hanol Ádámnak még a 2020-as törvénymódosítás előttről volt érvényes határozata a örökbefogadásra, amivel törvényesen, még miniszteri jóváhagyás nélkül volt esélyük örökbe fogadni. „Várakoztunk, de már-már lemondtunk egy második gyermekről.
Majd váratlanul megkeresett minket Hanna anyukája: ő nem tudja felnevelni, de szeretne róla gondoskodni, és minket választott, hogy legyünk a szülei. (Fontos tudni, hogy a nyílt örökbefogadás során a biológiai anya/szülők dönthetik el, hogy ki nevelje fel születendő gyermekét/gyermeküket.) Ezután Hanna születéséig közösen és külön is jártunk tanácsadásra a szakszolgálathoz, ami előfeltétele a nyílt örökbefogadásnak. Ez alapján javasolták, hogy Hanna hozzánk kerülhessen, mi pedig nagyon vártuk a közelgő nagy napot.”

Csakhogy a baba születése után a gyámhivatal hirtelen visszavonta Ádám örökbefogadói engedélyét – hivatalosan formai okok miatt akarták megakadályozni, hogy egy újszülött rögtön abba a családba kerüljön, ahol fel fog nevelkedni. Ez ellen Pálék fellebbeztek, majd nyertek, mire a gyámhivatal is fellebbezett, így került az ügyük a Kúriára, amely nem fogadta el a fellebbezési kérelmet, és utasította a gyámhivatalt az ítélet végrehajtására. A folyamat 9 hónap alatt zárult le.

„Történetünk pozitívan zárult, de azért azt szögezzük le, hogy egy ilyen procedúrának kitenni egy kisgyermekes családot, egy krízisben lévő anyát, illetve egy újszülött gyermeket semmiképpen sem mondható családbarát magatartásnak” – írták az Instagramon.

A perben a Helsinki Bizottság képviselte Pál Mártonékat. Közleményükben azt írták, hogy Hanol Ádám és Pál Marci bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek egymással, közösen nevelt gyermekük felett Pál Marci gyakorolja a szülői jogokat, mivel hivatalosan csak egyikük lehet szülő. A Helsinki közleménye szerint a fővárosi gyámügy törvénytelenül akarta megakadályozni, hogy egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő férfi szabályosan örökbe fogadhasson egy újszülött gyereket, akiről az édesanyja lemondott a család javára. Kilenc hónapnyi várakozás után végre hivatalosan is elismerték az örökbefogadó apát annak, ami: teljes jogú szülőnek.