Nagy kár, hogy a tormát leginkább csak húsvétkor fogyasszuk, mert baktérium- és vírusölő hatását ilyenkor télen is jó bevetni egészségünk megőrzése érdekében. Erről a magyar gyömbérnek is nevezett gyógy- és fűszernövényről megoszlanak a vélemények. Aki kedveli, az rendszeresen fogyassza, és szereti is a torma csípős ízvilágát. Ők teszik jól, mert a legújabb kutatások is bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatását fél napon át megtartja.Beszerzése télen sem okozhat gondot, hiszen a torma jól tűri a hideget, így aztán egész télen át frissen kiásható, és a hűtőben sokáig eltárolható. A tormának a gyökerét hasznosítjuk, de a friss, zsenge levele is nagyon finom, és sok recept alkotóeleme.

Baktérium- és vírusölő hatását erősíti a magas vitamintartalma. C-vitaminban, káliumban, nátriumban, magnéziumban, kálciumban, ásványi anyagokban, flavonban, mustárolajban gazdag,és mellette glikozidokat is tartalmaz még a torma.

A téli hónapokban már a naponta elfogyasztott kis adag torma is fedezi a napi vitaminszükségletünket, ami nagy segítség a hideg téli hónapokban.

A torma olyan antibakteriális zöldség, amely nem csak gomba- és vírusölő és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, de a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően erősíti az immunrendszert,és nagyban támogatja a szervezetet a gyulladások leküzdésében.

A téli fogyasztás mellett szól az is, hogy már a torma csípős illóolajának belélegzése is tisztítja a légutakat,ezzel is segít csillapítani a kellemetlen, jellegzetes náthás tüneteket. Hatóanyagai nem csak enyhítik a torokgyulladást, de kiváló köhögéscsillapító, valamint a különböző, makacs hörghurutos betegségek esetén is hatékony.

A tormában megtalálható glukozinolát erősíti a májat, és segít a szervezetnek a méregtelenítő folyamatokban. Emésztés serkentő hatásával közösen segít abban, hogy fogyasztása után megszabaduljunk a felgyűlt, felesleges salakanyagoktól.Szervezetünket kitisztítja, és ezáltal sokkal ellenállóbbak leszünk a kórokozókkal szemben.

A tormát könnyen beiktathatjuk akár a karácsonyi ünnepi menübe is, hiszen kiváló, pikáns fűszere lehet a levesnek, tökéletes a húsételekhez, vagy akár a halak mellé, a tormamártás kiváló a húsokhoz, vagy egy finom saláta dresszing ízesítője is lehet a torma,ami igazán ünnepi, és gyomorkímélő a húsok mellé. Készülhet torma hozzáadásával remek húsos pite, és a sós süteményünk is pikáns ízt kap tőle. A tormában található enzimek nem csak az emésztést serkentik, és könnyítenek a nehéz gyomron, de csökkentik a puffadásos tüneteket is.

A diétázóknak jó hír, hogy a torma nagyon alacsony kalória-, de magas rosttartalommal rendelkezik.50 gramm tormában 25 kalória, 5 gramm szénhidrát, 1,5 gramm rost és 0,5 gramm fehérje található.