Ma Mikulás napja van, ezen a napon sok gyerek várja a Mikulást, aki valamilyen ajándékot helyez a csizmájában. December pontosan az a hónap, amikor sokakban felmerül az az érzés, hogy valakin segíteni szeretnének, ilyenkor még inkább azok felé fordulunk, akik rászorulnak, akik a társadalom perifériájára szorultak. De mit tesz ilyenkor a kormány? – teszi fel a kérdést Hohn Kriszta az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője.

A kormány nem azt teszi, amit elvárunk tőle, hiszen jogosan várnánk el azt, hogy azoknak az embereknek, akik szociális intézményekre szorulnak segítse a helyzetét, azok biztonságban lehessenek. Azonban itt az év vége, és ezek az emberek nem tudják, hogy vajon jövőre is lesz-e fedél a fejük felett, hogy az intézmények, amelyekben élnek ki fogják tudni fizetni a rezsiszámlákat. Ez a kormány, ezeknek az embereknek a csizmájába mindössze egy rettenetesen elrontott szociális törvény javaslatot tett. Annak ellenére tette ezt a kormány, hogy jön a karácsony, ami a szeretet ünnepe. – mondta el Hohn.

Az LMP szerint lenne miből finanszírozni a szociális ágazatot, feltéve ha Orbán Viktor a globális minimumadóra nem úgy tekintene, mint valamiféle munkahely gyilkos, felesleges adóemelés. Ha belátná azt, hogy erre szükség van, hiszen Magyarország mostanra a multinacionális cégek adóparadicsoma lett. A zöldek azt javasolják, hogy kétkulcsos legyen a társasági adó, ahol az ötszáz millió forint alatti árbevételű cégeknél megmaradna a 9 százalékos adókulcs, azonban az afölötti bevételt generáló cégek esetében 25 százalékra emelkedne az adó. Ebből lehetne támogatni a legnehezebb helyzetbe jutott honfitársainkat, és fent lehetne tartani a szociális ellátórendszer működését is.