Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy fenntartják a 3000 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás befagyasztására tett javaslatot, a német EU-ügyi miniszter este közölte, hogy támogatják ebben a Bizottságot.

Ezen kívül a 2300 milliárdos helyreállítási alap is elveszni látszik, ha december 31-ig nem állapodik meg róla Orbán Viktor és a Bizottság, akkor a 70 százaléka 1610 milliárd veszhet el.

Jelen helyzetben a kormányfőnek, azaz Orbán Viktornak – ha felelős államférfi – komolyan el kell gondolkodnia a lemondáson, hiszen egyértelmű, hogy az ő személye a legnagyobb gát az EU-s források lehívására, szinte biztosan nőne a bizalom Magyarország felé, ha olyasvalaki lenne a miniszterelnök, akinek a neve és a személye még nem járatódott le Brüsszelben, mondhatni frissítésre lenne szükség, hiszen Orbánnak semmilyen hitele nincs már az Európai Unióban, nem véletlen, hogy Magyarország az egyetlen állam, amely még gyakorlatilag egyetlen forintot sem tudott lehívni.

Jelen helyzetben minden jel arra mutat: Orbán Viktor alkalmatlan arra, hogy hazahozza az országnak járó EU-s forrásokat, így miatta akár további 5300 milliárd forintot bukhat hazánk, és minden magyar ember. Óriási összegről van szó, az éves magyar költségvetés nagyjából negyedéről, ami – látva a forint borzalmas állapotát, a rekord magas inflációt, és az államháztartás hiányát bizony nagyon jól jönne.

Orbán 2010 előtt többször is követelte az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc lemondását, akkor úgy fogalmazott, hogy egy miniszterelnök csere javíthatja a pénzpiacok bizalmát az ország irányába, a kapitány cseréje alapvetően megoldhatott volna sok problémát. Problémából pedig most is van bőven. Orbánnak tizenkét év kormányzás után el kell gondolkoznia azon, hogy hátrébb lépjen, legalább annyi időre, hogy az Unió kifizesse a Magyarországnak járó pénzeket, és az ország legalább egy kis időre levegőhöz jusson. Szürreálisnak hangzik, de ne feledjük: Orbán ugyanezt követelte Gyurcsánytól, hasonlóan rossz gazdasági-pénzügyi helyzetben. Tegyük hozzá, teljes joggal tette ezt. Gyurcsány végül, ha megkésve is, de beadta lemondását, utódja Bajnai Gordon lett, aki vélhetően egy államcsődtől mentette meg Magyarországot, és stabilizálta az ország gazdasági helyzetét. Könnyen lehet, hogy hasonló változásra lenne most is szükség, egy olyan figurára, aki iránt még van bizalom mind Brüsszelben, mind a pénzpiacokon, és aki képes menedzselni a mostani válságos helyzetet. Fontos hangsúlyozni, hogy nem kormány, hanem csak kormányfő-váltásról beszélek, ugyanis a Fidesz-KDNP hatalmas abszolút legitim, az áprilisi választásokon nagy fölénnyel nyertek, ahogy minden létező közvéleménykutatás alapján nyernének akkor is, ha most tartanának egyet. Ellenzéki teljes tévképzet lenne azt követelni, hogy Orbán mondjon le, a helyére pedig kerüljön Dobrev, Karácsony, vagy bárki más. A racionális követelés csupán Orbán lemondása, helyére pedig egy másik fideszes politikus kerülése lenne, olyasvalakié, akinek még van hitele Brüsszel irányába, és nem járatódott le a neve.