A külső burkáról elnevezett fekete retek belső húsa gyönyörű hófehér. Napjainkban már egyre könnyebben szerezhetjük be ezt a téli vitaminbombát. A fekete retek nagyon sok mindenben hasonlít a hónapos retekhez, ugyan a mérete nagyobb, íze pedig a kora tavaszi retekhez képest markánsabb, csípősebb és kicsit kesernyésebb.

Késő ősszel kerül a fekete retek a piacok, zöldségboltok, és az üzletek polcaira. Iktassuk be a téli étrendünkbe, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E- vitamint, az ásványi anyagok közül vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort, ként, szelént és mangánt.

A magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a fekete retek jótékony hatással van az emésztésre, és a májra. Serkenti az epehólyag működését, ezáltal megakadályozza az epekő kialakulását. Az epehólyag gyulladást csökkenti, tisztítja a vért.

Naponta egy fekete retek elfogyasztásával már sokat teszünk egészségünk megőrzése érdekében. Megtehetjük azt is, hogy kinyomjuk a fekete retek levét, és a főétkezés után egy evőkanállal elfogyasztunk belőle. A retek lé az egyik legjobb gyógyszer a téli megfázás, köhögés, orrfolyás idején.

Nagyon jó tulajdonsága a fekete reteknek, hogy kiváló vízhajtó és méregtelenítő hatással rendelkezik. A benne található vegyületek jótékony hatással vannak a pajzsmirigyre, rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a pajzsmirigybetegségeket.

Amennyiben nem fogyasztjuk rendszeresen, kúraszerű alkalmazás esetén vágjuk le a retek tetejét, kaparjuk ki a belsejét és az üregbe tegyünk 2-3 evőkanál mézet. Tetejét fedőként használjuk, és egy éjszakára hagyjuk állni, az így kapott levet öntsük üvegbe. Mellékhatás nélkül fogyasztható. 

Ez a keverék nem csak a megfázások idején siet a segítségünkre, mert a fekete retek aktiválja és regenerálja, a májsejteket, és így vesz részt annak méregtelenítésében, tisztításában.

Mindezeken felül a fekete retek stimulálja a gyomornedvek elválasztását, segítve a megfelelő emésztést, a jó anyagcserét, és a szervezet hatékonyan méregtelenítését. Antibakteriális hatása miatt bevethető az emésztési zavarok, puffadás, bélgázok és savas reflux ellen is.

Remek köhögéscsillapító és váladékcsökkentő készíthető a fekete retekből. Hámozzuk meg, majd reszeljük le a fekete retket, nyomjuk ki a levét, keverjük össze egy evőkanál méz, és fél citrom levével. Fogyasszunk belőle naponta többször is, amíg a tüneteink nem csillapodnak.