Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Varga János olimpiai bajnok birkózó, a Nemzet Sportolója.

A Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) csütörtöki közleménye szerint a sportember haláláról Németh Szilárd, az MBSZ elnöke számolt be a Facebook-oldalán.

Varga János 1939. október 21-én született Abonyban, ott ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd a Budapesti Honvédban teljesítette pályafutását.

Varga János az 1968-as mexikóvárosi olimpián nyert aranyérmet a kötöttfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában, emellett kétszeres világ- és kétszeres Európa-, illetve 14-szeres magyar bajnok volt. Egyike azon hat magyar birkózónak, aki olimpiai, VB- és EB-győztesnek is mondhatja magát. Kötött- és szabadfogásban egyaránt a földkerekség legjobbjai közé tartozott.

Varga János versenyzői pályafutása után sem fordított hátat a szőnyegnek, a Budapesti Honvéd és a junior válogatott szakvezetőjeként dolgozott. Mesteredzői címet szerzett, tanítványai közül Sípos Árpád és Faragó József Európa-bajnok lett. Mindemellett nemzetközi versenybíróként is tevékenykedett.

Varga Jánost 2018. október 29-én javasolták a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, azután, hogy a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Kulcsár Győző szeptemberi halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből.

Az MBSZ kitért arra, hogy Varga Jánost a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Birkózók Szövetsége és a szülővárosa, Abony saját halottjának tekinti. Katonai tiszteletadás melletti temetéséről később intézkednek.