A tíz leggazdagabb magyar ember vagyona jelenleg 3137,7 milliárd forintot tesz ki, döbbenetesen nagyösszegről van szó, jelen cikkünkben nem mennénk bele abba, hogy ki az aki mindezt becsületesen és tisztességesen szerezte, és ki az, akitől ildomos lenne minden forintot elkobozni, és visszaadni a népnek, azonban eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha mindannyian felajánlanák a vagyonuk nem több, mint egy százalékát jótékonycélokra, a nehéz és egyre nehezebbé váló gazdaságihelyzet miatt.

Az 1 százalék 31,37 milliárd forint lenne, amiből például 400 ezer(!) családnak lehetne adni egy egyszeri, 78.425 forintos támogatást, mindez lehetne akár rezsitámogatás, akár élelmiszerjegy, ami ha többre nem is, de legalább néhány hétre nagyon sokaknak oldhatná meg a legalapvetőbb problémáját.

Persze ezt a 31,37 milliárd forintot máshogy is fel lehetne használni, akár kisebb vállalkozásokat is lehetne támogatni belőle, netán energiakorszerűsítésre lehetne fordítani, ha pedig nem 1, hanem 2 százalékot ajánlanának fel, rögtön 62,64 milliárd forintról beszélnénk, ami már 800(!) ezer magyar családnak jelenthetne egyszeri közel 80 ezer forintos támogatást (vagy 400 ezernek egyszeri 160 ezrest). Mindezt úgy, hogy Mészáros Lőrinc, Szíjj László, vagy Felcsúti Zsolt nem válna földönfutóvá, enyhén szólva se.

Mindez azért is érdekes, mert elég egyértelmű, hogy nem minden gazdag ember szerezte törvényesen a vagyonát, álláspontom szerint lenne olyan személy a leggazdagabb magyarok között, akinek a teljes vagyonát el kellene kobozni, és az illetőt börtönbe zárni (több ilyen is van a listán), jelen helyzetben mindez azonban nem realitás, ahhoz minimum rendszerváltásra lenne szükség. Így marad az, hogy bízzunk az oligarcháinkban, akik ha már – legnagyobb részben – közpénzeknek hála lettek gazdagok, valamit adjanak is vissza a népnek. Mikor, ha nem most?