A Komlói Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi és egy nő ellen, akik 2020 nyarán egy idős hölgy sérelmére elkövetett unokázós csalásban vettek részt.

Az idős, Pécsváradon élő sértettet 2020 júliusában vezetékes telefonszámán angol hívószámról hívta fel egy ismeretlen személy. A sértett fiának adta ki magát, és azt állította, hogy autó balesetet okozott és ezzel kapcsolatban sürgősen pénzre lenne szüksége. Azt kérte az idős hölgytől, hogy szedje össze otthon tartott készpénzét és adja át az érte küldött személynek. 

A telefonáló elkövetők az Egyesült Királyságból telefonon tartották a kapcsolatot a férfival, aki vállalta, hogy a kicsalt pénzt 30 % jutalékért átveszi a sértettől. A férfi és barátnője – a másik vádlott – a telefonos utasításoknak megfelelően gépkocsival a sértett házához mentek. A férfi a sértettnek bemutatkozott, és közölte, hogy fia küldte a pénzért. Az idős hölgy 2.900.000 forintot adott át.

A vádlottak ezután Budapestre indultak gépkocsival. Telefonon azt az utasítást kapták, hogy a pénzt két részletben továbbítsák az Egyesült Királyságba, egyik utalást a férfi, másikat a nő intézze. Az utasításnak megfelelően mindketten 1-1 millió forintot utaltak át nemzetközi készpénz-átutalási megbízással az Egyesült Királyságba.

A férfi közreműködése fejében az utalásokat követően fennmaradó 900.000 forintot tarthatta meg.

Az Angliából telefonáló elkövetők személye az eljárás során ismeretlen maradt.

A férfi cselekménye idős személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének, a kicsalt pénz továbbításában részt vevő nő cselekménye pénzmosás bűntettének megállapítására alkalmas. A minősített csalás egy évtől öt évig terjedő, a pénzmosás öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.