Hétfőig sorozatban ötödik napja nőttek az európai gáztartalékok, ezzel 83,5 százalékon állnak, viszont a magyar gáztárolók töltöttsége a december 31-i állás szerint csak 47,65 százalék, írja elemzésében a G7. Nagyjából karácsony óta több gáz kerül az európai országok tárolóiba, mint amennyi kivesznek belőlük, ez az oka a növekedésnek.

A gázfelhasználás szempontjából az évet két részre szokták bontani:

a betárolási időszakban több kitermelt és importált gáz kerül a tárolókba, mint amennyit fogyasztunk, míg az év hidegebb időszakában viszont nagyobb a fogyasztás, mint a termelés és az import, és a hiányzó mennyiséget a tárolókból pótolják ki.

A háború kirobbanását követően, tavasszal a kitűzött cél Európában 80 százalék volt, amit már augusztus végén sikerült elérni. A létesítmények összesített telítettsége november közepén volt a csúcson, amikor a töltöttség csaknem 95,7 százalékra nőtt, tehát a töltés sebessége 2019-hez képest is jóval látványosabb volt.

Az összeurópai gáztartalék növekedésével szemben a magyar tárolók töltöttsége ebben az év végi időszakban is csökkent. Itt fontos szempont, hogy a magyar tárolókban lévő földgáz nem feltétlenül magyar tulajdon, hanem a gáztárolókat bérlő kereskedőké. A kereskedők messze nem biztos, hogy Magyarországon adják el a tárolókban raktározott gázt, a gáz exportja értelemszerűen csökkenti az itthon tárolt gáz mennyiségét, írja a gazdasági lap.