Mint ismert az Európai Bizottság döntésének értelmében a PTE hallgatók a jövőben nem lesznek jogosultak arra, hogy részt vegyenek az Erasmus+ programjain, így többségük búcsút inthet ahhoz, hogy valaha rangos, nyugati egyetemen tanuljon. Mindez elkerülhető lett volna, egy felelős egyetemi és kari vezetéssel bíró PTE-n.

Pontosan lehetett tudni, hogy a modellváltás mivel fog járni, pontosan lehetett tudni, hogy odalesz az egyetemi autonómia, hogy a Fidesz-KDNP pártkatonákat fog az egyetem élére ültetni, hogy mindezzel a hallgatók semmit sem fognak nyerni, cserébe mindent elveszíthetnek. Ha az egyetem és az egyetemi karok vezetősége a hallgatói érdekeket tartotta volna szem előtt, akkor nemmel szavazott volna, már csak azért is, mert a PTE-re járó hallgatók egyértelműen állást foglaltak az ügyben, kérték, sőt könyörögtek az egyetem vezetőségének, hogy ne mondjanak igent a modellváltásra.

Fel kell tenni a kérdést, hogy ezzel mit nyert az egyetem?

Nőttek a tanári bérek? Valamelyest igen, de ne legyünk hülyék mindennek egy normális országban a modellváltás nélkül is meg kellett volna történnie, attól, hogy most nem államnak nevezzük a fenntartót, a pénz még ugyanúgy az államtól jön, ha a kormánynak célja lett volna rendezni az egyetemi tanárok és kutatók bérét, enélkül is megtehette volna. Egyébként is, a tavalyi béremelés mennyit is ér, látva a mostani inflációt? Semmit. Pontosan!

Persze biztosan akadnak olyan szereplői a történetnek, akik remekül jártak ezzel, a júdás pénz is pénz, csak abba a fránya tükörbe ne kellene benézni, ugye? Biztos vannak nyertesei a modellváltásnak, a gond az, hogy nem azok, akikről ez az egész szól, ők pedig az úgynevezett egyetemi hallgatók. Az ösztöndíjak és a szociálistámogatások legjobb tudomásom szerint nem emelkedtek (személy szerint PhD. hallgatóként havonta 140 ezer forintot kaptam tavaly – idénre passzíváltattam, de nem hallottam róla, hogy ez az összeg nőtt volna), a kollégiumokba és a tantermekbe cserébe hideg van, szerencsétlen hallgatók pedig hősugárzót sem használhatnak, mert nincs pénz fizetni a számlákat. Ahogy nézem ez egy újabb unortodox sikertörténet, amit megkoronáz a tény, hogy innentől kezdve a Pécsi Tudományegyetem diákjai nem fognak tudni Erasmus programon részt venni.

Akik a modellváltásra szavaztak, legalább egy minimálisan szégyellik most magukat? Remélem igen. Van rá okuk. Innen nézve még nagyobb tisztelet illeti meg azokat a kari vezetőket, akik mertek nemmel szavazni, akik mertek nemet mondani a kormány akaratára. Kár, hogy belőlük volt kevesebb.

Végül pedig emlékezzünk meg arról, hogy a kormány a modellváltás előtt azt az ígéretet tette a PTE Szenátusának, hogy így majd több pénzhez jut az egyetem, mégpedig honnan? Bizony, az Európai Uniótól. Akkor azt mondták, hogy majd a helyreállítási alapból érkezik pénz az egyetemre. Innen távolról nézve mindez vicces, nevetni azonban nincs kedvünk. Mert nem az egyetem vezetősége, nem a kurátorok, és nem a kormány jár rosszul, hanem azok a szerencsétlen hallgatók, akik semmiről sem tehetnek.