Elkészült a 2023-as mohácsi busójárás részletes programja – hívja fel a figyelmet a turizmus.com oldal. Február 16-tól hat napon át több mint 140 program várja az érdeklődőket. A minden évben óriási tömeget megmozgató mohácsi rendezvényen idén is rengetegen öltöznek majd be, várhatóan csaknem kétezren próbálják majd ilyen módon elűzni a telet.

A 2023. február 16–21. között megrendezésre kerülő programokok többsége ingyenes lesz. Mohács városától nagyjából négyszáz népművész, iparművész, kézműves és vendéglős kap engedélyt az árusításra – közölte a Bama.hu.

Mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mohácsi busójárás, ezért több helyen is lesznek szabadtéri színpadok. A nagy tömegek elkerülése érdekében pedig LED-falon is lehet majd követni az eseményeket a Széchenyi tér, a Deák tér és a Busóudvar mellett a Szerb templom és a Selyemgyár udvarán is.

A busójárás hivatalos kezdete február 16-án, csütörtökön lesz, amikor is a kisfarsang keretében gyermek tánc- és busócsoportok felvonulását lehet megtekinteni. Péntek délután busócsoportok és zenekarok mutatkoznak be egész napos program keretében. Szombaton aztán kinyit a vásár is, a Busóudvarban lesz látványfőzés, délután pedig busólakodalmas menet indul.

A busójárás fő napja hagyományosan a farsangvasárnap, ekkor beindul az igazi fergeteg, rengeteg program várja az érdeklődőket. Zenekarok, táncosok, busók fogják ropni egész nap a színpadokon, de a Sokac-révben lesznek dudások is. A busók csónakkal átkelnek a Dunán is.

A esemény fénypontja a busócsoportok felvonulása, ami délután kettőkor indul majd a tervek szerint. Ezt követi a busóavatás, ami után indul az estig tartó szabad farsangolás és mulatozás a belvárosban. A Széchenyi tér közepén felállított máglyát öt órakor gyújtják majd meg a busók.

A programok hétfőn és kedden is folytatódnak, a teljes program a busójárás hivatalos oldalán tekinthető meg.