Már a második fordulóban kiesett a címvédő Rafael Nadal az év első tenisz Grand Slam tornáján, az Australian Openen.

A 36 éves, első kiemelt klasszis ellenfele a világranglistán 65. amerikai Mackenzie McDonald volt. Az első szettet 6:4-re nyerte az amerikai, Nadal ekkor nagyon indiszponáltan, idegesen játszott, többször reklamált is.

A második szettben aztán elkezdett teniszezni is, mégis McDonald vezett 5:3-ra, amikor Nadal ápolást kért egy azonnal súlyosnak látszó csípősérülése miatt. Az alábbi videón látszik a sérülés pillanata, tulajdonképpen lépés közben sérült meg a spanyol

A helyzet az ápolás után sem javult, Nadal gyorsan elbukta a második játszmát is. Ekkor úgy tűnt, akár fel is adhatja a meccset, de nem ő lenne, ha így tett volna. Összeszorított fogakkal, szinte végig állva játszotta végig a harmadik szettet, ami viszont végül a legszorosabb lett. Nadal nagyon figyelt az adogatásaira, miközben McDonald talán kicsit össze is zavarodott a helyzettől.

Végül 5:5-nél elvette Nadal adogatását, aztán kiszerválta a meccset. A láthatóan sérült Nadalt állva tapsolta a Rod Laver Arena közönsége a levonulásakor. A vereség azt is jelenti, hogy nem lesz címvédés az Australian Openen, Djokovics pedig beérheti a spanyolt a legtöbb Grand Slam tornagyőzelmek számában, meglehet neki is a 22. siker.