Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!”

A népi időjárás megfigyelések, időjóslás egyik kiemelkedő napja a Vince-napi időjárás. Tehát, ha január 22-én, Szent Vince ünnepén csapadékos az idő, vagy pedig megcsordul az eresz, mert esetleg olvadni kezd a hó, a jég, akkor abban az évben kiváló bortermés ígérkezik.

Vince-napi hagyományok:

Legismertebb a naphoz kötődően a Vincevessző, amit a szent ünnepén, vagyis amelynek során január 22-én a szőlősgazdának ki kell mennie a szőlőjébe és a téli álmot alvó szőlőből vesszőt kell metszeni, majd meleg szobában vízbe kell a vesszőt állítani. Ha kihajt a szőlővessző, a rajta található rügyek alapján megjósolható az az évre várható őszi szőlő, és természetesen ennek köszönhetően a bortermés mennyisége is.

Január 22-e, Vince-napja az, ami az első szőlészethez-borászathoz kapcsolódó jeles nap minden évben.

Zaragozai Szent Vince életét és tevékenységét a kutatók a III-IV. századra teszik, sajnos életéről és haláláról mind a mai napig igen keveset tudunk. A korai keresztény idők olyan szentje, akinek igazolni lehet valós történeti létezését és munkásságát. A spanyolországi Huescából származhatott, Szent Valerius, akit Zaragoza püspöke tanította az egyházi és a világi tudományokra. Diakónussá szentelése után tanítóját, az idősödő püspököt, Valeriust segítette mindennapi tevékenységében. A püspök és diakónusa 303-313 közötti időszakban, a Diocletianus császár uralkodása alatt elrendelt nagy keresztényüldözés során haltak vértanúhalált. Zaragozából Valenciába vezették őket bilincsben, majd 304 körül kivégezték mindkettőt. Az idősödő püspök a megpróbáltatások következtében hamar elhunyt, Vincének viszont válogatott kínzásokat kellett átélnie, halálát követően még a testével sem voltak kíméletesek.

Mohácson is tartanak Vince-napot 2023. január 22-én, amelynek helyszíne a Szőlőhegyi Rendezvénytér.

Program:

11:15 Mise a Szent Jakab Kápolnában a Szőlőhegyen,
12:00 Gyülekező a rendezvénytéren,
12:30 Ünnepi köszöntő, vesszőszentelés,
13:00 Szabad pincejárás.

Palkonyán 2023. január 21. szombaton

Egész napos exkluzív vezetett pincejárásra invitálnak mindenkit Palkonya Gasztrofalu pincesorára, illetve a palkonyai szőlőhegyre, a Grand Vince Tour program során 5 helyi pincészet borait kóstolhatják a program résztvevői. A pincetúrát a hagyományokhoz híven a Haraszti Birtok gazdasszonya, Möszi vezeti majd egészen reggeltől napnyugtáig.

Reggel egy gazdagon terített, bőséges házias reggelivel indult a Haraszti Családi Pincészetnél, melyet délben egy szarvasgombás finomságokkal tarkított csipegetés követ a Trifla Birtokon, végül pedig forralt borral kísért máglyagyújtással zárják a napot a Haraszti Birtokon.

Villányban a Pincéről Pincére Variációk Vincére programra nevezhettek be az érdeklődők. 2023. január 21-én, és az egész tájat megmutató DŰLŐJÁRÓ VINCE programon busszal járják be a Villányi borvidéket és a hagyományos Vince napi áldomásban is részesülnek. A Dűlőjáró változatok több útvonalon szerveződtek. A résztvevők felejthetetlen téli tájélményben, izgalmas játékokban, finom borokban és ínycsiklandó falatokban részesülnek.

A Pincéről Pincére Variációk Vincére program érinti Villánykövesdet, Siklóst, Kisharsányt.

A programról részletes információkat ITT talál.