Fél óra alatt elkészíthető az ízletes francia különlegesség, a Saint-Germain póréhagyma krémleves, amelyhez a felkarikázott póréhagyma fehér részét megpároljuk kevés vaj-olaj keverékén, felöntjük vízzel, zöldborsóval dúsítjuk, ízesítjük fehérborssal, leveskockával, de használhatunk alaplevet is. Lefedve 15 percig hagyjuk főni. Turmixolás előtt hűtsük langyosra. Főzőtejszínnel forraljuk újra fel, forrás után 1-2 percig főzzük. Reszelt füstölt sajttal, pirított kenyérrel, vagy zsemlekockával, esetleg leves gyönggyel tálaljuk.

Hideg téli napokon nem csak finom és ízletes, de jótékony hatása sem marad el. Nézzük csak, miért?

Mert a rostokban gazdag póréhagyma 90 százalékban ugyan vizet tartalmaz, de azért az ásványi anyagokban sem szűkölködik, mert megtalálható benne például nikkel, kálium, vas, magnézium, mangán kalcium, foszfor.

Vitamintartalma közül kiemelkedő az A-, C-, K-vitamin, mellette folsav is van a póréhagymában, miközben B1-, B2-, B3- és B6-vitaminokból viszont csak egy kevés található a zöldségben.

Ugyan a B-vitaminokban szűkölködik a póréhagyma, de helyette van benne egy ritkaság, a kempferol nevű flavonoid, amelyekről a kutatások kimutatták, hogy jó védelem a rákos sejtekkel szemben. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a petefészekrák.

A kempferol és polifenol tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, tehát enyhíti a reumatikus ízületi gyulladások okozta tüneteket, és segít megelőzni a cukorbetegséget, és mellette az elhízást is.

Hagymafélék egyéb olyan jó tulajdonságával is bír, mint az, hogy rendszeres fogyasztásával mérsékelhető a magas vérnyomás és a megemelkedett koleszterinszint. Ennél fogva hatékonyan megvédi a fogyasztóját az agyvérzéstől, szívrohamtól.

A póréhagyma kiváló folsavforrás a várandós kismamáknak, segítségével természetes úton biztosíthatják babájuknak azt a bioaktív anyagot, ami az egészséges magzatfejlődéshez nélkülözhetetlen.

A póréhagymában található magnézium, foszfor és folsav segít az idegrendszer karbantartásában, javítják a koncentrációképességet, a memóriát, és az agyi funkciókat.

Kiválóan kitisztítja a vastagbelet a póréhagymából készült lé, még pedig úgy, hogy megszabadítja a méreganyagoktól. Amennyiben idegenkedik a natúr hagymalé fogyasztástól, keverje össze zeller és sárgarépa levével. Nem csak ízletesebb, de még hatásosabban is méregtelenít.

A csontok erősségére jótékony hatással van a póréhagymában található kalcium.

A hölgyeknek jó hír, hogy a zöldségben található lutein, ami az mellett, hogy egy nagyon hasznos antioxidáns, és remek védelmet nyújt a káros szabadgyökökkel szemben, plusz hatásként még késlelteti a bőr öregedését is.

10 deka póréhagyma elfogyasztásával fedezhetjük a szervezet napi A-vitamin szükségletének 33 százalékát. Az A-vitamin pedig a szem és az egészséges bőr vitaminja.

Vérszegénységben szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása, mert vas is van benne, amelynek a felszívódását nagyban elősegíti a benne lévő C-vitamin.

Étrendünkbe iktatásával csökkenteni tudjuk a vérünkben a rossz koleszterinszintünket (LDL), és növelhetjük a jó koleszterinszintünket (HDL).

Alil-szulfidok hatásának köszönhetően hatékonyan elősegíti, hogy kisebb legyen a gyomor-, a vastagbél-, és a prosztatarák kialakulásának esélye.

Azoknak a személyeknek, akiknek baj van az epéjükkel, és vesekövük is van, óvatosan, kíméletesen iktassák be az étrendjükbe, és ne vigyék túlzásba a póréhagyma fogyasztását!