A helyi előírások maximális betartása mellett működik a CATL kínai akkumulátorgyártó arnstadti üzeme – jelentette ki Debrecen polgármestere keddi németországi gyárlátogatásuk alkalmából, hozzátéve: semmilyen veszélyforrást nem láttak.    

A debreceni városháza az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Papp László (Fidesz-KDNP) Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP) gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármesterrel látogatott el a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) arnstadti üzemébe.   

A debreceni városvezetőket Jason Chen, a cég vezérigazgatója és Matthias Zentgraf európai igazgató fogadta.   

A cég vezetői bemutatták az arnstadti gyárat, amelyet az elmúlt héten adtak át. A CATL első európai üzeme a Debrecenbe tervezettel azonos technológiával működik.    

A közlemény szerint Papp László polgármester a látogatással kapcsolatban kiemelte: az európai zöld átállás mintaprojektjét láthatták a türingiai városban.   

„A gyár a 21. század legmagasabb technológiai színvonalát képviseli. Semmilyen szennyezőanyagot, veszélyforrást nem láttunk, az üzem a német biztonsági és munkavédelmi előírások maximális betartása mellett működik” – hangoztatta a polgármester.   

Találkoztak Frank Spillinggel, Arnstadt polgármesterével is, azt követően Papp László kijelentette: Európa nyugati felében gőzerővel dolgoznak azon, hogy az akkumulátorgyártó kapacitások jelentős mértékben növekedjenek.

Európa a jövőjét meghatározó zöld megújulás tekintetében egyértelműen az akkumulátorgyártásra épít. Nem véletlen, hogy a német politikusok – a baloldali, zöldpárti politikusok is – egyöntetűen mintaprojektként tekintenek a CATL arnstadti üzemére. – idézték a közleményben a debreceni polgármestert.

Forrás: mti.hu