Szombathelyen az ellenzéki vezetésű közgyűlés bejelentette, hogy nem támogatják a jövőben azt, hogy a kormány esetlegesen akkumulátorgyárat telepítsen a városba, ahogy azt például Debrecenbe tervezi. A gyárak ugyan munkahelyeket teremtenek, azonban brutálisan szennyezik a környezetet és rengeteg vizet, illetve energiát igényelnek, ennek fényében logikusnak tűnik Szombathely döntése.

Megkérdeztük Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét, hogy mi az ő álláspontja az akkumulátorgyárakkal kapcsolatosan, kíváncsiak voltunk arra, hogy ő támogatná vagy ellenezné egy ilyen gyár Pécsre való telepítését, illetve arról is érdeklődtünk, hogy esetleg a pécsi közgyűlés is hoz a jövőben hasonló javaslatot, mint amilyet a szombathelyi meghozott. Az alábbi válaszokat kaptuk Péterffytől:

A jelenlegi városvezetés azt vállalta, hogy munkahelyeket létesítsen, fellendítse Pécs gazdaságát, és olyan feltételeket teremtsen, amelyek vonzóvá és élhetővé teszik a várost.

Úgy vélem, hogy ezen a téren a választások óta eltelt 3 évben jelentős lépéseket tudtunk tenni. Ezek a lépések pedig nem valósulhattak volna meg a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, a HIPÁ-val való együttműködés nélkül.

Eddig is arra törekedtünk, és ezután is arra fogunk, hogy elsősorban olyan befektetőket tudjuk Pécsre csábítani, amelyek profilja harmonizál a gazdaságfejlesztési stratégiánkkal. Azaz alapvetően magas hozzáadott értékű, tiszta és modern technológiát alkalmazó és előállító termelésben érdekelt befektetőket keresünk.

Ám soha nem zárkóztunk el az elől, hogy stratégiánktól eltérő profilú befektetők elképzeléseit is megismerjük. Minden ilyen esetben teljes mélységéig feltérképeztük a befektető szándékát, így a terveztt beruházás környezetre gyakorolt hatását is, és ennek birtokában alakítottuk ki a városvezetés álláspontját. A jövőben is így fogunk eljárni.

Ahogyan azt még megválasztásom előtt az atomtemető és az uránbánya ügyében is teljesen világossá tettük: Pécs város jelenlegi vezetése kiemelten fontosnak tartja a környezet és a klíma védelmét. Természetesen, amennyiben egy tervezett fejlesztésről az derül ki, hogy szembe megy ezekkel a törekvéseinkkel, akkor az nem valósulhat meg a városunkban. – felelte Péterffy.