Ismerik, és vallják is ezt a nézetet a Társadalmi Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége, a TEBSZ vezetői és a tagság.

Megragadva a farsang vidám, báli időszakát 2023. január 30-án, Pécsett az Apáca utcai székházukban rendezték meg az idei évben útjára indított Szabadegyetem első programját.

A Szabadegyetem első előadásának témája mi is lehetett volna aktuálisabb farsang idején, mint a helyi, pécsi, illetve Pécs környéki borok bemutatkozása.

Ezen a hétfőn a Pécs-Mecseki Borút Egyesületet Pintér Réka borúti menedzser mutatta be, megvillantva az egybegyűltek előtt a borút sajátosságait, múltját, jelenét, jövőjét, értékeit, az egyesület tevékenységét.

Dombi Erzsébet Liza és Pintér Réka

Schunk József a Pécsi Borvidék elnöke a szőlő, a bor kapcsán felmerülő mindennapi teendők mellett sok hasznos és megszívlelendő jó tanáccsal látta el a bortermelőket épp úgy, mint a borfogyasztókat.

Schunk József

Természetesen a 2023-as év első délutáni programján nem maradhatott el a kiváló helyi borok kóstolása sem.

BaHír: Dombi Erzsébet Lizát, a Társadalmi Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége elnökét a hétfői előadás apropójáról, és a soron következő előadásról, illetve a 2023-as tervekről kérdeztem.

Dombi Liza: Szívügyemnek érzem a helyi borok népszerűsítését, és mellette a kulturált borfogyasztás meghonosítását, minden korosztályban, nemre való tekintet nélkül. Pécsett és környékén kiváló borok találhatóak, és még a jó bornak is szüksége van bemutatásra, egy kis népszerűsítésre. Az TEBSZ idei, és a Szabadegyetem első programja nem is záródhatott volna stílusosabban, mint a helyi termékek kóstolásával. Február 13-án kerül sor a Szabadegyetem következő előadására, ahol már a tavasz felé kacsintunk, és gondolva a kerttulajdonosokra az előadás témája a tavaszi ültetések a kiskertben lesz, amelyhez tanácsadóként Vitári Eszter kertészmérnök lesz a vendégünk.

BaHír: Szabadegyetemen kívüli tervek?

Dombi Liza: A rendezvényeink helyszíne, saját tulajdon, így a jelenlegi helyzetben nem egyszerű a fenntartása, mivel nem az anyagi haszonra, inkább a közösségi erőre építünk. Egy női klubot szeretnék indítani, amelyre elsősorban az 50 pluszos nőket várom, teljesen civil programokkal. Programjainkat színesíteni kell, így a kiállítások, bemutatók színterévé szeretném varázsolni, ezt a kiváló adottságokkal bíró, belvárosi ingatlant. Van egy csodás belső kertünk, ami egy kis szépítés után remek kulturális kerti partiknak adhat nyaranta otthont.

BaHír: Kiemelten a pécsi alkotókra, fókuszál a TEBSZ?

Dombi Liza: Nem, a programjainkon teljesen nyitottak vagyunk, és a Pécs környéki nők számára is bemutatkozási lehetőséget szeretnénk biztosítani.