A finom, forró kakaó gondolatára összefut a nyál a szánkba, főképpen a hideg, téli napokban. A kakaóból készített csokoládék természetesen nem csak kicsik, de a nagyoknak is kedvence. Kakaó fogyasztására nem csak az élénkítő hatása miatt érdemes gondolni, mert a finom íz világ mellett értékes hatóanyagok is tartalmaz.

Kolumbusz is ismerte, sőt, kedvelte! A kakaó pozitív élettani hatásait Cortes ismerte fel, aki a katonáin vette észre, hogy a kakaó ital elfogyasztása után megnő a harci kedvük és vele együtt az állóképességük. Az indián bennszülöttek a kakaót nem fogyasztották rendszeresen, afrodiziákumként alkalmazták szükség esetén.

Nézzünk a kakaó 300 féle különböző értékes vegyülete közül mindössze néhányat, ami bizonyítottan, valóban kivételesen pozitív, értékes élettani hatással bír:

  •  gazdagon hordozza a foszfort, a magnéziumot, a rezez, a káliumot,
  • vitaminok közül A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin forrás,
  • erős antioxidáns tulajdonsága a benne található flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhető, ezáltal hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek szemben,
  • polifenoloknak köszönhetően csökkenti a gyulladásokat, csökkenti a koleszterinszintet, és a vércukorszintet,
  • teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást, szellemi tevékenységet végzőknek, vizsgázóknak ideális,
  • a kakaó 20 százaléka élelmi rost, ez pedig segít az emésztésben,
  • hangulatjavító hatása miatt mondjuk, hogy boldogsághormont tartalmaz, ezek között van a szerotonin, dopamin, ők biztosítják a jókedvet,
  • gyermekek számára azért kiváló napindító, mert rengetegféle ásványi anyagot tartalmaz, gazdag káliumban, magnéziumban és E-vitaminban,
  • napi 1-2 kocka, 70%-os kakaóvaj tartalmú étcsokoládé jótékony hatással van a magas vérnyomásra, a szívelégtelenségre, a vérerek rugalmasságára,
  • minél sötétebb egy csokoládé, annál magasabb a kakaóvaj tartalma, így nagyobb antioxidáns hatással rendelkezik,
  • otthoni kozmetikumként a kakaóporból készült arcmaszkok tisztítják és fiatalítják a bőrt, és gyulladáscsökkentő hatásuk a pattanásos bőr ellen is felveszi a küzdelmet,
  • szárazsamponként hintőporban elkeverve a barna hajúaknak előnyös,
  • szappan is készülhet belőle olajjal, vízzel elegyítve,
  • a kakaó- vagy csoki masszázs ma már minden wellness-szolgáltatás között megtalálható,
  • a kakaó- vagy csokoládé tartalmú krémek, masszázsolajok hidratáló és öregedés gátló hatással vannak a bőrre, a narancsbőr legnagyobb ellensége, de nem ezért távozunk  mosolyogva, ha nem azért, mert a kezelés során beindul az endorfin termelés, ami boldogság érzéssel tölti el az emberi szervezetet,
  • a háziasszonyok örömére könnyen beilleszthető a mindennapi étrendünkbe.