Napra pontosan 83 éve mutatták be a legelső Tom és Jerry rajzfilmet. A sorozat később gyakorlatilag kultstátuszba került, több generáció is a macska és az egér kalandján nőtt fel.

William Hanna és Joseph Barbera összesen 114 epizódot készített 1940 és 1957 között az MGM stúdió animációs részlegénél. Ekkor még nem terveztek folytatást, ám végül a 60-as években újabb 13 epizóddal bővült a repertoárt, majd a 70-es, 80-as években további részek jelentek meg. A 90-es években a „Tom & Jerry” kölyökshow a karakterek gyerekkorába enged betekintést, de még a 2000-es években is bőven készült új rész.

A sorozat mellett egészestés rajzfilmek is születtek a karakterekkel, a legújabb ilyen film 2021-ben készült.

10 érdekesség a sorozat kapcsán:

  • A 2 karakter eredeti neve Jasper (Tom) és Jinx (Jerry) lett volna. A legelső, Elbocsátás című részben a legelső verzióban még Jaspernek szólítják őt. Később ezt a hibát korrigálták.
  • A Kengyelfutó Gyalogkakukk mesék történetét és ötletét eredendően a Tom és Jerry története adta.
  • A sorozat 7 epizódja Oscar-díjat nyert.
  • Amikor megjelentek ezek a rajzfilmek, akkor – bár véres jelenetek tudatosan nincsenek benne – számos országban közfelháborodást keltettek a durva jelenetek miatt. Mondhatjuk tehát, hogy ilyen téren megelőzte a korát. Később azonban, ahogy a mesékben a durva jelenetek ábrázolása gyakorivá vált, a Tom és Jerry is belesimult ezekbe.
  • A sorozat több epizódját betiltották számos országban. A legtöbb tiltást a Blue Cat Blues / Búbánatos szerelem  c. epizód kapta a zárójelenetben lévő öngyilkossági kísérletre utaló viselkedés miatt.
  • A tiltás mellett a cenzúra is gyakran megjelent a sorozatban. Tom dohányzó jeleneteiből többet nem mutattak, de volt néhány durva jelenet is, amit számos országban nem adtak le a megjelenéskor. Az évek előrehaladtával viszont ezek a cenzúrák jelentősen tompultak.
  • Noha a legtöbb esetben a karakterek egymás ellenségei, ez nem mindig van így. Az 1975-ös Tom és Jerry új kalandjai című sorozatban például együtt utazzák be a világot, és az 1992-es egészestés rajzfilmben is, bár ellenségként kezdik és zárják a történetet, a kaland során együtt segítenek egy kislánynak megtalálni az édesapját.
  • Az 1992-es rajzfilm olyan szempontból is rendhagyó, hogy a két karakternek nagyon sok beszélő jelenete van. Ez általában véve egyáltalán nem jellemző a két karakterre.
  • A legelső rajzfilmek 7 percesek voltak, később azonban csökkent az egyes epizódok időtartama. A 2014-es sorozatban viszont vissza akartak térni a gyökerekhez és megint hétperces részekkel operáltak.
  • Az évek alatt Tomnak mindösszesen 3, Jerrynek összesen egy magyar szinkronhangja volt. Ennek az az oka, hogy a legtöbb részben nincsenek fontos dialógusok, csak kiabálások, hangutánzások, így nem volt szükség külön szinkronhangokra. Ezzel szemben több mellékszereplőnek – pl. Cövek, a kutya vagy Falatka, a szürke egér – tíz vagy annál is több szinkronszínész adta a hangját.