A miniszterek részvételét az egyetemi kuratóriumokban nem csak azért kísérte közfelháborodás, mert politikailag nyilvánvalóan aggályos, hanem azért is, mert jóérzésű emberek igazságérzetét értelemszerűen zavarja, hogy az amúgy is havi szinten milliókat kereső kereső politikai közszereplők tovább 1-1.500.000 forintot keresnek pusztán a kuratóriumi tagságukból adódóan. Ezt a problémát a miniszterek visszahívása megoldja, ám ezek az álláshalmozások így is elég furcsa helyzetet teremtenek.

Az egyik ilyen eset a PTE kuratóriumi elnökének, Bódis Józsefnek az esete is. A 24.hu cikke alapján az egykori rektor az alábbi munkákat végzi, és kap értük fizetést:

  • Bódis javadalma kuratóriumi elnökként a rektori feladatok ellátásáért járó bérelem 50 százaléka. A Pécsi Tudományegyetem oldalán található közzétételi lista szerint Miseta Attila rektor „törvény szerinti havi illetménye” bruttó 4 325 000 forint. Ez azonban az egyetem sajtóirodájának válasza szerint nem azonos a „rektori feladatok ellátásáért járó bérelemmel”. A rektori feladatok ellátásáért járó bér bruttó 3 500 000 forint, így tehát Bódis elnöki fizetése bruttó 1 750 000 forint.
  • Bódis a PTE közlése szerint napi 4 órás részmunkaidőben dolgozik a klinikán, és fizetése szakorvosként az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján járó illetmény és a tudományos fokozata szerint őt megillető képesítési pótlék arányos része. Tekintve Bódis József 69 éves korát, a bértábla szerinti legmagasabb, bruttó 2 380 057 forintos alapilletményre jogosult, ami még egy félállában is igencsak komoly, egymillió forint feletti összeg, és még ehhez jön a pótlék.
  • Bódis a laboratórium munkatársaként „a FEOR 1413 Kutatási és fejlesztési tevékenységet folytató egység vezetője megnevezésű foglalkoztatás 2021-es béradatai alapján adható bérösszeg 50 százalékát kapja”. Itt csak irányadó összeget tudtak írni, a KSH táblázata szerint ebben a munkakörben 50 év felett bruttó 1 119 497 forint az átlagkereset, tehát Bódis itt is kap még bruttó 560 ezer forintot.

Vagyis a leginkább megengedő becslések szerint is ez az összeg netto 3.5 millió forint, plusz némi pótlék. Ugyanakkor a PTE álláspontja szerint ami itt történt, az jogilag nem törvénytelen (valóban nem az – a szerk.), a hatályos jogszabályok ezeket az összeférhetetlenségi szabályokat nem tiltják, még annak ellenére sem, hogy az Európai Unió szervei több ízben jelezték az ezzel kapcsolatos aggályaikat.

Így egyelőre marad ez az állapot, ami a nyilvánvaló igazságtalansága ellenére további kérdéseket is felvet, hiszen Bódis beosztottként olyan emberek alatt dolgozik, akik a kuratóriumi tagsága révén de facto alá vannak rendelve. Na, ennek a kibogózása is egy érdekes történet…