Jelentős mértékben emelkedett a Vásárcsarnok üzemeltetési költsége az elszabadult energiaárak miatt. Az önkormányzat mind a bérlőktől, mind az üzemeltető Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt.-től átvállalja a többletköltségeket. Az önkormányzat csaknem 38 millió forinttal támogatja a csarnok idei működését, ezen belül 10,5 millió forintot hagy az árusok zsebében 2023-ban.

Pécs város jelenlegi vezetése a kezdetektől partnerként kezeli a Vásárcsarnok árusait. Az volt a célunk, hogy az új Vásárcsarnok egy velük közös és sikeres projekt legyen, hogy a régi ingatlanból minél többen tudjanak átköltözni. Azt szerettük volna, ha az új csarnokban minden pécsi, ideértve az árusokat is, megtalálja a számítását.

A költözést ezért hosszú és alapos egyeztetés előzte meg. Az árusokkal ugyanennek a partnerségnek a jegyében hosszútávú, 3, illetve 5 éves bérleti szerződést kötött a Vásárcsarnok üzemeltetője, a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. Az árusok a velük megkötött szerződés alapján a bérleti díj mellett havi 1.770 Ft/m2 üzemeltetési és közüzemi költséget fizettek 2022-ben. A szerződés alapján ez a tétel évről évre indexálódik, azaz változik.

2022-ben bekövetkezett az energiaárrobbanás és elszabadult hazánkban az infláció. Ez jelentősen megemelte a Vásárcsarnok üzemeltetési költségeit, és hatással van az árusok közüzemi költségeire is. A negatív gazdasági folyamatok miatt 2023. januárjától a szerződések értelmében a fogyasztói árindex (14,5%) és a garantált bérminimum (14%) változásával, azaz összesen 28,5 %-kal növekedne a bérlők által fizetendő üzemeltetési költség. A havi 1.770 Ft/m2 helyett január elsejétől ez így havi 2.274 Ft/m2-re változna. Ám az indexálással együtt is alatta marad a csarnok tényleges üzemeltetési költségeinek (3600 Ft/m2) a PVh bevétele. A bérlők által fizetendő díj csak akkor fedezné a tényleges költségeket, ha a tavalyi üzemeltetési díjat a kétszeresére emelné az üzemeltető.

Pécs város vezetése a PVh Zrt. vezetésével egyetértésben úgy döntött, hogy az indexálás megtartása mellett az önkormányzat ezt a többletterhet a 129 bérlőtől 2023-ban, az új Vásárcsarnokban töltött első teljes évükben átvállalja. A cél az, hogy az első teljes gazdasági évben a bérlők az eredeti feltételek mellett tudjanak működni, tapasztalatot gyűjteni.

A szerződés szerinti idei díjemelkedés megjelenik ugyan a bérlők számláján, ám ennek összegét a Pécsi Vagyonhasznosító díjkedvezményként visszaadja a bérlőknek. Így náluk 2023-ban nem jelentkezik a szerződés szerinti üzemeltetési költség emelkedése, azaz több mint 10,5 millió forint marad az árusok zsebében.

Pécs önkormányzata nem csak az így kieső bevételt kompenzálja a PVh Zrt. felé, de a teljes összeget, amellyel 2022-höz képest megemelkedett a csarnok üzemeltetési költsége. A hozzájárulás az energiaárak robbanásszerű emelkedése miatt jelentős: így 2023-ban az önkormányzat összesen 37,8 millió forintot biztosít a létesítmény megnövekedett energiaköltségeire.