A Fideszhez-közeli Makronóm Intézet adott ki egy gráfot, amivel a magas – az egész EU-ban a legmagasabb – inflációt próbálják megmagyarázni. Érdemes megnézni, hiszen ez tekinthető a kormány hivatalos álláspontjának is, ami több, egészen pontosan nagyon sok lábon sántít! Nézzünk rá előbb a diagramra, majd vesézzük azt ki közösen! Tartsanak velem!

1: Energiaárak elszabadulása

Ez akkor egy beismerő vallomás a részükről, hogy nekik köszönhetően brutális mértékű a függőségünk az orosz nyersanyagtól, illetve hogy ötszörös(!) áron sikerült venniük az orosz gázt a nyáron, miközben most már bőven-bőven a háború előtti szintre esett vissza a tőzsdei ára, hála a működő szankcióknak? Netán egy beismerő vallomás azért, amiért egészen eddig tiltották a szélenergia felhasználását? Esetleg a napelemes-szektor szándékos kicsinálása miatt? Vagy azért, mert nem volt elég sokszínű az ország energiamixe?

2: Árfolyam gyengülése a háború és a szankciók miatt

Értsd: sz/r a forint, bocsika. Érdekes, akárhogy is nézem a cseh korona vagy a lengyel zlotyi árfolyama nem romlott, de egyébként 13 év alatt akár az Eurót is be lehetett volna vezetni. Beismerő vallomás arról, hogy rosszul kormányoztak?

3: Szállítási költségek növekedése

Máshol nem növekedtek a szállítási költségek? Az orosz olajra egészen idén februárig nem volt érvényben szankció, Magyarország ezen a téren egyébként engedményt is kapott.

4: Árfolyam trendszerű gyengülése, és az Uniós viták hatása

Túl sokat loptak, túl korruptak voltak, ezért nem kaptak több pénzt az EU-tól, aminek hatására természetesen romlott a forint. Naná, a forint egy rossz befektetés, ahol nincs jogállam, oda nem érdemes pénzt sem tenni, ezt minden befektető tudja. Ezt is felfoghatjuk beismerő vallomásnak?

5: Profit-húzta infláció

Dögöljön meg a boltos, amiért nem akarja veszteségesen árulni a termékét, ugye? És még ők nevezik magukat jobboldalinak? Ugyanmár!

6: Béremelkedés

Rohadjon meg a melós is, amiért több pénzt akar hazavinni a családjához. Mondjuk ha a közszférában dolgozik, akkor idén nem volt fizuemelés, szóval itt maximum a magánszektor játszik.

7: Kormányzati keresletélinkétés

Ez a választás előtti osztogatásra utal? Hát igen, nem kell felelőtlenül pénzt nyomtatni, csak azért, hogy ne bukja el a választást a párt.

8: Súlyos aszályhelyzet.

13 éve kormányoz a Fidesz-KDNP, 13 éve nincs Magyarországon értelmes vízgazdálkodás, évek óta több víz folyik el az országból, mint amennyi beérkezik, és ők ilyen helyzetben akarnak kínai akkumulátorgyárakat építeni a Hortobágyra. Annak a vízigénye akkora lesz, mint Debrecené. Megéri kiszolgálni a Kínai Kommunista Pártot?

9: Adóemelések hatása.

Ki emelte meg az adókat? Gyurcsány? Soros? Brüsszel? A piócásember?

10: Egyéb tényezők.

Ez a rész Mészáros Lőrincre, a többi oligarchára, a stadionokra, a felesleges kiadásokra, a magánrepülőzésekre, a közpénzből fizetett kurvákra utal?