A köles egy olyan régóta ismert gabonaféle, amit 6000 évvel ezelőtt már termesztettek Mezopotámiában. Tőlük jutott el Ázsiába, Afrikába, és hozzánk, Európába is, és vált kedveltté az ókorban és a középkorban, hogy innen a spanyolok, portugálok elvigyék Amerikába.

A kölessel bármilyen más gabonát könnyen helyettesíthetünk. Akár kenyeret is süthetünk belőle, de kiváló a péksüteményekhez, készülhetünk belőle köretet vagy kását a húsok mellé, vagy tehetjük müzlibe. Változatossá varázsolhatjuk vele az étrendünket, miközben számos egészségügyi előnyhöz is jutunk a köles fogyasztásával.

1, Immunrendszer erősítő!

A köles bőven tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, így erősen javasolt a rendszeres fogyasztása. Magas B-vitamin tartalma az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Kalcium, vas, kálium, cink és magnézium tartalmáról se feledkezzünk meg.  

2,  Krónikus székrekedésben szenvedőknek áldás!

Rostban gazdag köles nagyon jótékonyan hat a belekre, miközben segít fellazítani és kiüríteni a besűrűsödött bélsarat. Ezáltal segíti megszüntetni a kellemetlen gázképződést, a puffadást, és a vele járó bélgörcsöket.

3, Gyomorbetegségek ellen kiváló!

Javítja a tápanyag visszatartást, szabályozza az emésztési folyamatokat, így csökkenti a gyomor- és bélrendszeri betegségek kialakulását. A köles rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a gyomorfekély ellen.  

4, Szív- és érrendszer egészség védelmezője!

A köles a szív- és az érrendszerünk egészségének legjobb védelmezője a gabonafélék között, gazdag magnézium és esszenciális zsírsav tartalmának köszönhetően. Fogyasztásával csökkenteni tudjuk a koleszterinszintet, megakadályozhatjuk az érelmeszesedést, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát.

5, Cukorbetegeknek ajánlott!

A köles alacsony glikémiás index besorolású élelmiszer, így inzulinrezisztenciában vagy diabéteszben szenvedők számára napi szinten ajánlható táplálék.  

6. A köles gazdag antioxidánsokban!

Fenol- és antioxidáns forrásnak is kiváló a köles. Vele felveheti a harcot akár a stresszel szemben is. Fogyassza rendszeresen, és segít megőrizni a sejtek egészségét, miközben hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához.

7, Fogyókúrázóknak is ajánlott!

Mivel kalóriaszegény, de gazdag rostban és fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban ezért, és még azért is ajánlott a fogyókúrázóknak, mert fogyasztása a jóllakottság érzetét adja. Hosszú ideig tart a köles emésztése, így még az elfogyasztása után egy órával sem leszünk éhesek. Magas fehérjetartalmával remek energiaszintet biztosít akár egész napra.

8, Kevés zsír, sok szénhidrát, magas protein!

Magas protein tartalma mellett, minimális a zsírtartalma. Ezzel szemben 100 grammonként 73 gramm jó minőségű szénhidrátot tartalmaz.

9, Fogat, hajat véd, és segíti a vérképzést, csökkenti a vérnyomást!

Gazdagon tartalmaz fogakat védő fluort. A haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilíciumot, de a megfelelő vérképzéshez szükséges vasat is. Azonban legnagyobb mennyiségben káliumot tartalmaz, ami viszont csökkenti a magas vérnyomást.

10, Lúgosít!

A mindennapi étrendünkben szereplő húsok, tejtermékek és köretek, ízesítők savasítják a szervezetet. Kevés gabonafélénkről mondhatjuk el, hogy lúgosít.

11, Gluténmentes!

A kölest a lisztérzékenységben vagy gluténérzékenységben szenvedők is fogyaszthatják. Kiváló lehetőség számukra a búza helyettesítésére.  

Köles köret 15 perc alatt!

20 dkg kölest forrázzunk le 4 dl lobogva forró vízzel, sózzuk, fűszerezzük ízlésünknek megfelelően, főzzük addig, amíg be nem szívta a köles a vizet. Ez úgy 15 perc.  Utána 10 percig hagyjuk állni, majd egy villa segítségével lazítsuk pörgősre a köretünket. Jó étvágyat, és jó egészséget kívánunk hozzá!