89 éves korában elhunyt Just Fontaine, a franciák legendás labdarúgója szerdán. A haláláról a családja tájékoztatta a közvéleményt.

Fontaine 1933-ban született a marokkói Marrakesben, ott is kezdett játszani, de a gimnáziumot már Casablancában végezte. 1953-ban igazolt Nizzába, ahol francia bajnok és kupagyőztes lett, majd az akkori legerősebb csapatba, a Reimsbe igazolt. Itt további három bajnoki címet nyert, 1959-ben pedig BEK-döntőt játszott a Real Madrid ellen. 28 évesen azonban folyamatos sérülései miatt korán vissza kellett vonulnia.

A fentiek sem rossz eredménysor, de elsősorban nem ezért tekintenek legendaként Fontaine-re, hanem egy nehezen megdönthető világbajnoki csúcs miatt. A francia csatár ugyanis az 1958-as világbajnokságon hat meccsen 13 gólt szerzett, ezzel mind a mai napig övé a legtöbb találat egy tornán! Franciaország a bronzérmet szerezte meg a vb-n, Fontaine pedig az Aranylabda-szavazáson is 3. lett abban az évben. Egyébként összesen 21-szer játszhatott a válogatottban, ezeken 30 gólt szerzett!

A rekord stabilan tartja magát, azóta sem sikerült még csak megközelíteni sem, példának okáért elmondhatjuk, hogy a 2022-es tornán a szintén francia Mbappe 8 góllal lett gólkirály. Fontaine ezen az egy világbajnokságon vett részt, a 13 szerzett gólja azonban az összesített góllövő-listán is az előkelő 4. helyre jogosítja, csak a német Gerd Müller, a brazil Ronaldo és a szintén német Miroslav Klose lőtt többet nála, de mindannyian több tornán szerepelve érték el góljaikat.

Fontaine visszavonulását követően 1967-ben két felkészülési mérkőzésen a franciák szövetségi kapitánya is volt. Edzette a Luchon, a Paris Saint-Germain és a Toulouse csapatait is, majd 1979-81 között szülőhazája, Marokkó nemzeti csapatát is irányította.