Aranyérmet nyert a magyar csapat a férfi kardozók olaszországi világkupa-versenyén Padovában, illetve Battai Sugár Katinka a fegyvernem női szakágának athéni vk-viadalán.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes a világranglista másodikjaként a 16-os táblán kapcsolódott be a küzdelmekbe a 26 válogatottat felvonultató mezőnyben. A törököket 45-32-re, a japánokat 45-37-re, majd az elődöntőben a kínaiakat ugyanennyire győzte le. Az aranyért az olaszokkal vívott, és nagyon magabiztos teljesítményt nyújtva 45-30-ra nyert. Egy nappal korábban az egyéni versenyben a hetedikként végző Szatmári volt a legjobb magyar.   

Női kardban Athénban versenyzett a nemzetközi mezőny. A 19 éves Battai nagyszerű győzelmekkel menetelt a döntőig, ahol négyszeres egyéni világbajnokot győzött le. A spanyol Araceli Navarrót 15-13-mal, az olasz Chiara Mormilét 15-14-gyel, a francia Caroline Querolit 15-9-cel búcsúztatta, majd a negyeddöntőben a vb-címvédő japán Emura Miszakit 15-13-ra verte, az elődöntőben pedig 15-9-re bizonyult jobbnak a Tokióban olimpiai bronzérmes francia Manon Apithy-Brunet-nél – a viadal honlapja szerint. A fináléban az ukrán Olga Harlannal mérkőzött és 15-14-es győzelmet aratott.     

A tavaly világbajnok magyar csapat másik tagja, Pusztai Liza három ellenfelét legyőzve hetedik lett a 175 fős mezőnyben. Márton Anna a második fordulóig jutott, a válogatottal 2022-ben ugyancsak vb-győztes Katona Renáta, valamint László Luca pedig az első főtáblás mérkőzésén vereséget szenvedett. Vasárnap csapatverseny lesz a görög fővárosban.    

Vívásban áprilisban kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak, addig az a cél, hogy a jó világranglistás helyeket megőrizzék a magyarok, illetve ha lehet, javítsanak, hogy kedvező helyzetből vághassanak neki a párizsi játékok előtti fontos egy évnek.

Forrás: mti.hu