Egy rendőrt nyakon szúrt, és egy másikat is megtámadott az a férfi, akit a bíróság 17 év fegyházbüntetésre ítélt. Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.  

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2020 októberében emelt vádat egy akkor 35 éves erdőkertesi férfival szemben, akit a Budapest Környéki Törvényszék előre kitervelten, aljas célból, hivatalos személy sérelmére és több ember ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 17 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés 2/3 részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítéleti tényállás lényege szerint 2020 januárjában a bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló férfi – aki Erdőkertes települést engedély nélkül nem hagyhatta el – elhatározta, hogy megszökik. Az elkövető arra hivatkozással, hogy megsérült, felhívta a rendőrséget és kérte a kórházba szállítását. Úgy akart megszökni, hogy a rendőröket megöli, ezért egy rejtve hordhatóvá alakított megélezett kést, valamint közel 1.000.000 forintnyi megtakarítását magához vette.

Az elkövetőt orvosi ellátását követően a Váci Rendőrkapitányság két fős gépkocsizó járőre szállította vissza lakóhelyére, aki a település közelében a szolgálati gépjármű hátsó ülésén mellette ülő rendőrnőt az ajtónak szorította és a ruházatból elővett késsel kétszer nyakon szúrta. A támadást észlelte a járművet vezető rendőr ráfogott az elkövető újabb szúrásra lendülő kezére és a késre, mely fogásból az elkövető kiszabadulva megvágta a rendőr ujját. A támadó rendőr felé fordult, és azért, hogy őt is megölje, fentről lefelé irányuló kaszáló mozdulattal a nyaka felé szúrt, azonban a sértett hárító mozdulatként felső testével hátra mozdult, így csak arcának jobb oldala sérült meg.

Ekkor a sértett ismételten ráfogott a vádlott csuklójára, miközben a jármű hátsó ajtajához szorított járőrtársa, a rendőrnő, elővette a szolgálati maroklőfegyverét, azonban annak csövére az elkövető ráfogott és a jármű vezetője felé irányította azt, miközben megpróbálta a fegyvert megszerezni. Végül a kitartóan védekező rendőrnő a fegyverét megtartva, a bekötött biztonsági öv alól kibújva, az álló járőrautóból kiszállt, fegyverét csőre töltötte, majd a vádlottat cselekményének abbahagyására szólította fel, aki ekkor a kését átadta a férfi rendőrnek.

Ezt követően érkezett a helyszínre egy megerősítő járőr, akinek az egyik tagja megkísérelte a vádlottat megbilincselni, aki ennek során az intézkedő rendőrt megrúgta, vállal, kézzel meglökte, így akadályozva az intézkedést. Ezután a rendőrök földre vitték a vádlottat és befejezték bilincselését.

A ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabásáért fellebbezett azzal, hogy a büntetéséből csak 40 év elteltével legyen feltételes szabadságra bocsátható. A vádlott védője enyhítésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához előterjesztett másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta, egyben kezdeményezte a védői fellebbezés elutasítását.

A vádlott a másodfokú eljárás befejezését letartóztatásban várja.

A bűnügyhöz kapcsolódóan korábban kiadott ügyészségi sajtóközlemény itt olvasható:

http://ugyeszseg.hu/vademeles-a-ferfi-ellen-aki-meg-akarta-olni-a-rendoroket-a-kozponti-nyomozo-fougyeszseg-sajtokozlemenye-fotokkal-videoval/